Romnijev portparol vređao novinare: Poljubite me u d.pe

Romnijev portparol vređao novinare: Poljubite me u d.pe

Planeta -
Romnijev portparol Rik Gorka izgubio kontrolu pošto su novinari insistirali da im republikanski kandidat za predsednika SAD prokomentariše njegove prethodne gafove tokom poseta Velikoj Britaniji i Izraelu

VARŠAVA - Kandidat republikanaca za predsednika SAD Mit Romni izazvao jeu utorak novi gaf tokom svoje posete Poljskoj, pošto je njegov portparol izgubio kontrolu i javno opsovao novinare u Varšavi.

Kako je prenela agencija Frans pres, za vreme posete Memorijalnom centru iz Drugog svetskog rata u Varšavi, Romnijev portparol Rik Gorka je izgubio kontrolu pošto su novinari insistirali da im republikanski kandidat za predsednika SAD prokomentariše njegove prethodne gafove tokom poseta Velikoj Britaniji i Izraelu.

Gorka je rekao novinarima koji su za Romnijem jurili, tražeći odgovor, da "mogu da ga poljube u d...e", a zatim ih je posle pola sata zvao telefonom kako bi im se izvinio, javio je AFP.

U velikoj Britaniji, Romni, koji je učestvovao u organizaciji Zimskih olimpijskih igara u Solt Lejk Sitiju 2002, izazvao je ogorčenje nakon što je doveo u pitanje spremnost Londona da obezbedi sigurnost tokom Olimpijskih igara 2012, podseća Frans pres.

Tokom posete Izraelu Romni je razljutio Palestince, navodeći da je Jerusalim glavni grad Izraela, dok je francuska agencija podsetila i na njegovu izjavu da Izraelcima njihova "kultura" pomaže u postizanju ekonomskog uspeha.

Britanska agencija Rojters je ocenila da je Romnijeva poseta Velikoj Britaniji, Izraelu i Poljskoj, čiji je cilj bio da se glasačima u SAD pokaže da republikanci mogu da ih u svetu predstavljaju isto tako dobro kao i demokratski predsednik Barak Obama, protekla u znaku "gafova i pogrešnih poteza".

Romni je danas u Varšavi rekao da poljska tranzicija od komunizma ka demokratiji treba da ostatku sveta služi za primer i dodao da je Rusija posrnula na putu ka slobodi.

"U 1980-im kada su druge nacije sumnjale da politička tiranija može ikada biti poražena ili prevaziđena, odgovor je bio "pogledajte Poljsku". I danas dok se neki čude kakav je to put koji treba izabrati kako bi se izašlo iz ekonomske recesije i fiskalne krize, odgovor je "pogledajte Poljsku, još jednom"", istakao je Romni u govoru u Varšavskom univerzitetu.

On je dodao da su Belorusija, Sirija i Venecuela, "na žalost delovi sveta gde se želja za slobodom suočava sa brutalnom represijom".

"I u Rusiji, nekada obećavajući napredak ka slobodnom i otvorenom društvu je posrnuo", kazao je Romni.

Sindikalni pokret "Solidarnost", koji je predvodio borbu Poljaka protiv komunističke vlasti, distancirao se ranije danas od posete Romnija Poljskoj, uz obrazloženje da je podržao napade na sindikate u svojoj zemlji.

Kina je danas kritikovala Romnija zbog njegove izjave da je Jerusalim glavni grad Izraela, ocenivši da bi to moglo da pogorša, ionako napetu, situaciju na Bliakom istoku, pa čak i da ponovo izazove rat između Palestinaca i Izraelaca.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad ismejao je posetu američkog predsedničkog kandidata Romnija Izraelu, ocenivši da je Romni "došao da ljubi noge" jevrejskoj državi kako bi ojačao svoju poziciju u trci za Belu kuću.

Izraelska ambasada u Srbiji je danas saopštila da je Romni izrazio ono što Izraelci osećaju duže od 60 godina.

Jerusalim je prestonica Izraela, njen duhovni i politicki centar u kome se nalaze parlament - Kneset, Vrhovni sud, ministarstva, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track