PONOVO PORASTAO BROJ UMRLIH U ITALIJI: Korona odnela još 333 života, razlog za optimizam daje pad novih slučajeva zaraze
Foto: EPA / Ciro Fusco

pandemija korona virusa

PONOVO PORASTAO BROJ UMRLIH U ITALIJI: Korona odnela još 333 života, razlog za optimizam daje pad novih slučajeva zaraze

Planeta -

Broj smrtnih slučajeva od posledica zaraze koronavirusom u Italiji porastao je u ponedeljak na 26.977, nakon što su u protekla 24 sata preminule 333 osobe. Prethodnog dana umrlo je 260 osoba, najmanje u poslednja 43 dana. Ipak, razlog za optimizam daje novi pad u broju novozaraženih.

Podaci koje je objavila Civilna zaštita Italije potvrđuju da se ravnanje krivulje nastavlja, a Vlada je u nedelju napokon objavila plan kojim će se omogućiti delimičan ponovni početak poslovnih aktivnosti od 4. maja.

U odnosu na prethodni dan registrovano je 1.739 novih slučajeva zaraze, što je ukupan broj u Italiji dovelo do 199.414.

Broj aktivnih slučajeva oboljenja COVID-19 pao je za 290 u odnosu na nedelju i sada iznosi 105.813. Broj oporavljenih i dalje raste, pa je sada skočio na 66.624, dok je broj pacijenata na intenzivnoj nezi nastavio je da pada, što je ublažilo pritisak na italijanski zdravstveni sistem.

Epicentar epidemije ostaje region Lombardija, gde smrtnost nastavlja da se povećava, dostigavši broj od 13.449, što je više od polovine ukupnih smrtnih slučajeva zemlje.

Premijer Đuzepe Konte u nedelju uveče je najavio da će građevina i proizvodnja biti prvi industrijski sektori kojima će biti dozvoljeno ponovno otvaranje 4. maja. Međutim, kako je Konte naglasio, moraće da se obezbede strogi sigurnosni protokoli za zaštitu zdravlja radnika.

Nekoliko strateških i izvozno orijentisanih firmi moglo bi ponovo da počne sa radom već ove nedelje, pod uslovom da dobiju dozvolu lokalnih vlasti.

Prodavnice i muzeji će morati da sačekaju do 18. maja kako bi ponovo otvorili svoja vrata, dok Vlada namerava da dozvoli otvaranje barova, restorana i frizerskih salona od 1. juna. Škole će se ponovo otvoriti tek u septembru.

Stroga pravila socijalnog distanciranja i dalje će se primjenjivati na pojedince kojima će biti dozvoljeno prelazak iz jedne opštine u drugu, ali ne između različitih regiona, osim u slučajevima radne obaveze.

Kurir.rs/Anadolija/Radio Sarajevo

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track