OVDE SE STANARINA NIJE MENJALA 500 GODINA: Godišnje iznosi dolar, ali ima jedan važan uslov za stanare (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

istorija

OVDE SE STANARINA NIJE MENJALA 500 GODINA: Godišnje iznosi dolar, ali ima jedan važan uslov za stanare (VIDEO)

Planeta -

Grad Augsburg, u Bavarskoj, prijatan je i bogat grad, poznat po katedrali iz 11. veka i neverovatnim renesansnim građevinama. Grad je nastao usred komercijalne revolucije srednjeg veka i brzo se utvrdio kao važno središte trgovine.

Iako su mnogi stanovnici Augsburga obogatili , jedna istaknuta porodica odlučila je da iskoristi svoje bogatstvo kako bi nešto vratila lokalnoj zajednici.

1514. godine rođen je novi projekat socijalnog stanovanja, prvi takve vrste bilo gde u svetu, i traje do dan danas.

Fugerei je naselje na periferiji Augsburga, koji sadrži 67 žuto obojenih kuća. Međutim, ovo je naselje s razlikom: 142 sretna stanovnika grada plaćaju 0,88 evra godišnje najamnine za svaki dom, što je ekvivalent oko 1 američkog dolara, rezultat sporazuma koji je trajao pola milenijuma.

Fugerai je osnovao u 16. veku Jakob Fuger, glava bogate lokalne porodice Fuger. Prema fondaciji osnovanoj u njegovo ime, Fugeri su prvobitno bili trgovci tkaninama koji su se preselili u Augsburg sredinom 14. veka, gde su napredovali. Porodica je do 16. veka bila dobro poznata u Augsburgu, posedujući znatnu količinu zemlje u gradu i oko njega.

Jakob Fuger, poznat i kao "Jakob bogati", bio je jedan od najistaknutijih bankara u gradu. Prema fondaciji Fuger, 1521. godine, vođena željom da ublaži položaj siromašnih iz Augsburga, osnovala je prvi svetski kompleks socijalnog stanovanja za katoličke porodice i pojedince koji su u hitnoj potrebi.

Cilj šeme bio je da se lokalnim siromašnima obezbedi pristupačno stanovanje bez obzira na starost, poreklo ili porodični status. Astrid Gabler, portparolka Fuger Fondacije, rekla je za Local, „Godišnja kirija se nije menjala skoro 500 godina. Tih dana je to iznosio Rheinischer Gulden, kojeg smo u današnji novac pretvorili u 88 centi. "

Sadašnji stanovnici moraju da plate neke dodatne godišnje troškove, što iznosi još 0,88 evra za održavanje crkve naselja i 85 evra da pokriju troškove grejanja i održavanja. Ipak, to i dalje predstavlja izuzetno niske troškove najma za neke od najsiromašnijih stanovnika Augsburga.

Pored održavanja zakupa iz 16. veka, Fugerai održava i niz drugih običaja iz 16. veka. Porodica Fuger odredila je da svi stanovnici naselja trebaju da se mole za porodicu Fuger tri puta dnevno.

Očekivalo se da će svi stanovnici biti katolici i od njih se mora obezbediti dokaz o njihovim finansijskim potrebama, a to je potvrdila gradska uprava u Augsburgu.

Tokom vekova, Fugerai je pružao dom mnogim siromašnima u gradu, uključujući neka poznata imena. Deda Volfganga Amadeusa Mozarta nekada je živeo u gradu, a takođe je obezbedio domove za mnoge udovice i siromašne žene Augsburga posle Drugog svetskog rata.

Boravak u Fugeraju dolazi sa određenim ograničenjima. Naselje je ograđeno zidovima, a kapije se zaključavaju svake večeri u 22 sata, iako će mala uplata od 1 € (ili 0,50 € pre ponoći) omogućiti stražaru da otvori vrata za stanovnike. Očekuje se da će neki stanovnici pomoći u održavanju javnih prostora i crkve naselja, ili da rade kao čuvari.

Prema Fuger fondaciji, turisti mogu naselje da obilaze tokom dana, a on i dalje predstavlja lep primer inovativnog urbanizma, sa zelenim javnim površinama i jarko obojenim kućama prekrivenim vinovom lozom.

Prvobitno naselje je takođe imalo prostora za radionice i mala preduzeća, obezbeđujući tako da stanovnici mogu da rade na poboljšanju svojih finansija.

Iako je naselje pretrpelo značajnu štetu tokom Tridesetogodišnjeg rata i bombardovanja u Drugom svetskom ratu, ono se neprestano obnavljalo u skladu sa željama porodice Fuger.

Bez obzira na inflaciju, stanarine su uvek ostale iste i nastaviće to da rade sve dok Fuger fondacija postoji da podrži siromašne u Augsburgu.

Kurir.rs/Vintage news Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track