KAKO ĆE KORONA PROMENITI NAČIN NA KOJI PUTUJEMO: Nova pravila sedenja, obavezne maske, lekarska uverenja...
Foto: EPA/ALEXANDRA WEY

nove navike

KAKO ĆE KORONA PROMENITI NAČIN NA KOJI PUTUJEMO: Nova pravila sedenja, obavezne maske, lekarska uverenja...

Planeta -

Svi smo svesni činjenice da više ništa neće biti isto posle pandemije koronavirusa, a aviosaobraćaj će među prvima doživeti velike promene.

Manji broj destinacija, više takse, obavezni lekarski pregledi, samo su neke od stavki na koje ćemo najverovatnije morati da se naviknemo.

"Moraćemo da budemo spremni na trom oporavak čak i kad virus bude zauzdan", rekao je izvršni direktor Delta erlajnsa Ed Bastijan dodavši da bi period opravka mogao da traje od dve do tri godine.

Raspoloživost mesta u avionima zbog koronavirusa već u januaru je opala za 70 odsto, a za sada se ne zna kada bi putnici mogli da se vrate ovom načinu putovanja.

foto: AP

Moguće je i da će putnici ekonomske klase morati da plaćaju mnogo više za letove nego do sada, prenosi Blumberg. Postavlja se i pitanje bezbednosti, hoće li svi nositi maske i rukavice, da li će središnje sedište uvek biti prazno i slično.

Ova grana industrije nikada nije primila ovakav udarac. Trećina letelica na svetu je prizemljena, a oko 25 miliona radnih mesta je pod znakom pitanja.

Prodaja karata je opala, a velikom broju kompanija preti bankrot ukoliko ne dobiju pomoć države.

foto: EPA/ERDEM SAHIN

Moguće je i da će svaka država propisati sopstvena pravila aviosaobraćaja. Baš kao što su bezbednosne provere zategnute nakon terorističkog napada 11. septembra, tako će na aerodromima širom sveta putnicima moći da se meri temperatura, a možda će morati da pokažu i uverenje o obavljenom zdravstvenom pregledu. To će umnogome zakomplikovati proces putovanja.

Letenje avionom će tako ostati rezervisano samo za neophodna putovanja, uglavnom poslovna.

Za sada, dok "korona kriza" još traje, nemoguće je predvideti kako će se završiti. U početku će kompanije morati da snize cene kako bi ponovo privukle putnike, a briga o higijeni će se polako smanjivati, smatra Riko Merkert, profesor na Sidnejskoj poslovnoj školi.

U svakom slučaju, putnici će morati da se priviknu na neka nova pravila.

"Industrija će izgledati potpuno drugačije, možda čak kao da smo se vratili u prošlost", kaže Merkert.

Kurir.rs/Blumberg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track