ŠPANCI IZAŠLI NAPOLJE NAKON UBLAŽAVANJA MERA! Mogu da šetaju i vežbaju na otvorenom: Srećni smo, osećamo se slobodno
Foto: EPA/Juan Gonzalez

španija

ŠPANCI IZAŠLI NAPOLJE NAKON UBLAŽAVANJA MERA! Mogu da šetaju i vežbaju na otvorenom: Srećni smo, osećamo se slobodno

Planeta -

U poslednja 24 sata u Španiji je od posledica koronavirusa preminulo 276 ljudi, dok je prema zvaničnim podacima manje od 1.500 novozaraženih.

Stručnjaci ocenuju da je Španija pregurala vrhunac epidemije i da vlada postepeno ublažava vanredne mere. Odrasli građani Španije tako prvi put nakon sedam sedmica ponovo mogu da trče i da voze bicikl.

Jedan od najstrožih karantina u Evropi olakšan je i deci pre sedam dana, ali količina vremena za vežbanje na otvorenom ostaje ograničena. Većina odraslih može da šeta ili da se bavi sportom između 6 i 10 sati, kao i između 20 i 23 sata, piše BBC.

Italija ima najveći broj smrtnih slučajeva u Evropi, a slede je Velika Britanija i Španija.

U Barseloni su trkači i biciklisti prepunili staze u blizini plaže, izvestila je novinska agencija Reuters. U Madridu su stanovnici izrazili olakšanje što će napokon moći da vežbaju na otvorenom.

"Srećni smo, osećamo se slobodno", kazala je Susana Piego za Reuters, dok je Isus Gutierez rekao da je osnovno, za fizičko i mentalno zdravlje, omogućiti ljudima da se bave sportom.

Od 14. marta građanima Španije dozvoljeno je da izlaze iz kuće samo kako bi kupili hranu ili lekove, odlaze na posao ako posao od kuće nije moguć ili da kratko prošetaju psa.

Španci su tako iskoristili najnovije ublažavanje karantina, jer su odmah izašli na ulice. Primetno je da su se ljudi socijalno distancirali, da poštuju mere, dok je u saobraćaju bilo vrlo malo automobila.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track