IZ MOSKVE STIŽE PAKAO: Američki svemirski stručnjak o detaljima programa RUSKOG UBICE SATELITA (VIDEO)
Foto: Profimedia

tehnologija

IZ MOSKVE STIŽE PAKAO: Američki svemirski stručnjak o detaljima programa RUSKOG UBICE SATELITA (VIDEO)

Planeta -

Američki National Interest (NI) objavio je zanimljiv članak o ruskom razvoju nove vrste protivsatelitskog oružja, koji uključuje male i naoružane satelite, mali pogonski motor i borbeni avion MiG-31, a koji deluje kao prva faza celog sistema.

Izjavu je dala osoba koja je zadužena za nadzor ruskog svemirskog programa Bart Hendrik.

Krajem aprila 2020. napisao je analitički članak u prilogu različitih svedočenja, kao što su fotografije, vladini ugovori i podaci o testovima. Tvrdi da Rusija razvija protivsatelitski sistem kao deo projekta Burevestnik, koji za razliku od drugih sistema ne koristi eksplozivne uređaje za uništavanje orbitalnih ciljeva. Ovo oružje koristi "grabežljive mikro-satelite", koji manevrišu u pravcu svojih ciljeva na niskoj zemaljskoj orbiti i izbacuju ih iz mašine.

Hendrikovi dokazi su ubedljivi, prenose američki mediji, počevši od fotografija iz septembra 2018. godine.

"Aeronautički fotograf primetio je nešto zanimljivo dok je posmatrao aktivnosti Instituta za istraživanje leta" Gromov "u Žukovskom", napisao je Hendrik, čiju su pažnju privukli ruski MiG-31BM sa velikom crnom raketom ispod trupa.

"Iako je ta letelica viđena i ranije, raketa je bila nova", rekao je autor.

Hendrik je pažljivo pregledao otvorene izvore kako bi nadgledao razvoj novog protivsatelitskog oružja i naveo sledeće: „Pokazali su da je projekat počeo 1. septembra 2011. godine vladinim ugovorom koji je Dizajnerski biro za mašinsku izgradnju dodelio za proizvodnju oružja u Kolomni, 100 kilometara udaljenoj od Moskve. Čini se da je ova organizacija glavni koordinator projekta. "

U maju 2019. ruska kompanija Saturn, koja proizvodi solarne panele i baterije, pripremila je prezentaciju na kojoj su prikazana dva različita satelita, verovatno uključena u program Burevestnik. Čini se da su ovi sateliti deo raketne bojeve glave koja je primećena ispod trupa MiG-31 godinu dana ranije, prenosi NI.

Verovatno najupečatljivija činjenica je da Rusija od 2013. godine vrši orbitalno testiranje tzv. inspekcijski sateliti koji mogu manevrirati drugim svemirskim objektima radi provjere oštećenja. Takvi sateliti za inspekciju mogu se koristiti i kao oružje za izbacivanje neprijateljskih oruđa umesto za pregled sopstvenih.

"Analiza dostupnih ruskih izvora ostavlja malo sumnje da su MiG-31BM i raketa deo šireg antisatelitskog projekta zvanog Burevestnik", rekao je autor analize, koji tvrdi da nije jedini ruski protivsatelitski sistem. 15. aprila 2020. Rusija je testirala protivsatelitsku raketu, kako je izvestila američka svemirska komanda.

PL-19 "Nudol" (višekanalni sistem protivraketne odbrane Moskovske oblasti) je tzv. Satelitsko presretanje direktno u orbitu, što je najjednostavniji način usmjeravanja protivsatelitskog oružja na metu.

"Nudola testovi, kao i tajna izrada projekta Burevestnik, svedoče da Rusija širi svoj svemirski arsenal", zaključuje američki medij.

Kurir.rs/Geopolitika.news Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track