SALAFISTI PREVARILII NEMAČKU I DOBILI BRZU POMOĆ DRŽAVE: Prijatelji teroriste koji je pobio ljude u Berlinu 2016. godine
Foto: EPA / Felipe Trueba

fusilet džamija

SALAFISTI PREVARILII NEMAČKU I DOBILI BRZU POMOĆ DRŽAVE: Prijatelji teroriste koji je pobio ljude u Berlinu 2016. godine

Planeta -

Nemačka policija sprovela je danas raciju među berlinskim salafistima u blizini džamije Fusilet, u kojoj je bio aktivan i terorista Anis Amri, koji je 2016. na božićnoj pijaci u Berlinu ubio 12 ljudi.

Salafisti, ultrakonzervativni islamisti, optužuju se da su na nelegalan način došli do brze pomoći u okviru mera za spašavanje privrede tokom krize zbog pandemije korona virusa.

Prema saopštenju tužilaštva, jedna osoba je uhapšena, a izvršen je pretres više vozila i stanova.

Ukupno pet osoba se sumnjiči, a oni pripadaju, kako se ističe, "unutrašnjem krugu salafističke scene" Berlina. Prema berlinskoj policiji, zaplenjeno je više dokaznog materijala.

Inače, Fusilet džamija je poznata po Anisu Amriju, koji je izvršio teroristički napad decembra 2016. godine, posle čega je džamijsko udruženje Fusilet zabranjeno.

foto: AP

U okviru ove istrage na meti policije je Valid S., jedan Anisov prijatelj, koji je već bio predmet istrage aprila 2018. godine, kada je bio pod sumnjom da je planirao napad na berlinski polumaraton.

foto: EPA / Felipe Trueba

Pet osoba je osumnjičeno da su zatražili između 50.000 i 60.000 evra brze pomoći od nemačkih vlasti, koje su i dobili.

Pod lažnim navodima oni su uspeli da dobiju pomoć za svoje firme, tvrdeći da su ugrožene.

Inače, ovo nije prvi slučaj da ekstremisti iz salafističke scene koriste mere nemačke države.

Tako je sredinom prošlog meseca Ahmad Armih, poznati "propovedač mržnje" iz Berlina, koje nemačke vlasti već godinama vode među "opasnim" osobama, na nelegalan način dospeo je do 18.000 evra brze pomoći.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Felipe Trueba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja