Umro američki pisac Gor Vidal

Umro američki pisac Gor Vidal

Planeta -
Velika zvezda književne i dramske scene SAD i savremenik Normana Majlera i Trumana Kapotija umro je u Los Anđelesu od komplikacija nastalih zapaljenjem pluća

LOS ANĐELES - Pisac Gor Vidal (Gore)(86), velika zvezda književne i dramske scene SAD i savremenik Normana Majlera Mailer) i Trumana Kapotija (Capote), umro je u Los Anđelesu od komplikacija nastalih zapaljenjem pluća, rekao je jutros njegov nećak.

Autor romana "Linkoln", "Majra Bekenridž" i "The City And The Pillar" i pozorišne političke drame "The Best Man", živeo je sam u svojoj kući, a već "poprilično vremena" je bio bolestan, izjavio je Bur Stirs (Burr Steers), dodavši da Vidal umro juče po podne.

Vidalovi romani, eseji, komadi i kolumne odisali su nepristojnim smislom za humor i nekonvencionalnom mudrošću, piše agencija Asošijeted pres (AP).

Uz Majlera i Kapotija spadao je u poslednju generaciju literarnih autora koji su bili istinske zvezde u SAD - oni su stalno bili na televiziji i u trač rubrikama i do te mere su bili prisutni u javnosti da su za njih znali i oni koji ih nisu čitali, dodaje AP.

Vidalov "The City And The Pillar" jedan je od prvih čiji su junaci otvoreno bili gej. Nije se ugodno osećao u literarnom i političkom establišmentu, a osećanje je bilo obostrano: dobio je relativno malo važnijih književnih nagrada; dva puta se kandidovao za političke funkcije, oba puta neuspešno. Član Američke akademije umetnosti postao je tek 1999. godine, pošto je to prvobitno odbio, rekavši da je već član Dajners kluba.

Najveće poštovanje je stekao kao nezavisni intelektualac u tradiciji Marka Tvena (Mark Twain), i pisao je kolumne o književnosti, kulturi, politici; sprdao se sa političarima, kako živim tako mrtvim, zatim sa religijama, izveštačenim ponašanjem; protivio se ratovima u Vijetnamu i Iraku, a svoje kolege književnike je nemilosrdno satirao.

U svojim memoarima se hvalio da je spavao sa 1.000 osoba, ali je rekao da to nije ništa posebno u poređenju sa dostignućima Džona Kenedija (John F. Kennedy) i Tenesija Vilijamsa (Tennesee Williams).

Puno je pio i tvrdio je čak da je isprobao svaku poznatiju drogu. Nikada se nije ženio i decenijama je delio jednu vilu u Italiji sa prijateljem, Hauardom Ostenom (Howard Austen). Vidal je tvrdio da mu je odluka da živi u inostranstvu narušila književnu reputaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja