SVE ĆE ZAVISITI OD NAŠEG PONAŠANJA: Nemačka bi ovog leta mogla da se suoči sa drugim talasom korona virusa
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

pandemija

SVE ĆE ZAVISITI OD NAŠEG PONAŠANJA: Nemačka bi ovog leta mogla da se suoči sa drugim talasom korona virusa

Planeta -

Nemačka će se ovog leta možda suočiti sa drugim talasom infekcije koronavirusom, upozorila je u četvrtak agencija za kontrolu bolesti te zemlje.

Lars Šade, potpredsednik Instituta Robert Koh, izjavio je u Berlinu da, uprkos padu broja novoobolelih poslednjih sedmica, drugi talas bolesti mogao bi da dođe već u julu.

"Da li ćemo i kada imati drugi talas zavisiće od našeg ponašanja. Trenutno nemamo vakcinu ili lek, jedino što možemo da koristimo da bismo uticali na to biće naše sopstveno ponašanje", rekao je on.

Šade je pozvao javnost da strogo poštuje pravila higijene i fizičke distance, kako bi se sprečilo širenje COVID-19 i drugi talas bolesti.

Upozorio je i da će sunčeva svetlost i visoke temperature imati vrlo ograničen uticaj na slabljenje koronavirusa.

Koalicijska vlada nemačke kancelarke Angele Merkel odlučila je u sredu da ublaži stroge mere u zemlji, usled nastavka pada broja koronavirusnih infekcija i smrti u zemlji.

Broj zaraženih se usporava i ispod je 1.500 skoro sedam dana.

Iz Instituta Robert Koh navedeno je da je zabeleženo 139.900 oporavaka do četvrtka u odnosu na 26.191 trenutnih infekcija.

Broj smrtnih slučajeva porastao je u četvrtak na 7.119, nakon što su u poslednja 24 sata zabeležena još 123 smrtna slučaja.

Kurir.rs/Anadolija/Radio Sarajevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track