OVO JE POSLEDNJA PORUKA TREĆEG RAJHA: Britanski šifranti provalili komunikaciju Firerove vojske pred kapitulaciju
Foto: Profimedia

bravo

OVO JE POSLEDNJA PORUKA TREĆEG RAJHA: Britanski šifranti provalili komunikaciju Firerove vojske pred kapitulaciju

Planeta -

Poslednja zabeležena poruka koju je Britanija presrela iz nemačke vojne komunikacijske mreže na kraju Drugog svetskog rata otkrivena je prvi put.

To pokazuje da su dešifranti iz Bletčeli parka radili i poslednjih dana rata kako si sačuvali Britaniju od nacista.

Toni Komer, istoričar koji je bavi Sedištem vlade za komunikaciju (GĆQ), britanske obaveštajne službe koja je nasledila Bletčeli park, rekao je da poruka koja je objavljena povodom 75. godišnjice Dana pobede daje mali uvid u delovanje stvarnih ljude koji su stajali iza ratnih mašina, preneo je Skaj njuz.

Presretnuta poruka, koja je poslata 7. maja 1945. u 7.35 časova ujutru, glasi: "Britanske trupe su ušle u Kukshaven 6. maja u 14.00 časova - od danas će sav radio saobraćaj prestati - želim vam sve najbolje. poručnik Kinkel".

Iza toga je sledilo: "Zatvaramo zauvek - sve najbolje - zbogom".

Do kraja rata, mreža filijala se proširila na celu Evropu od zapadne Nemačke do obala Baltika i slali su izveštaje o razvoju nemačkog eksperimentalnog oružja.

"Dok se većina Velike Britanije pripremala da proslavi završetak rata, a poslednji od nemačkih vojnih komunikatora predao, osoblje Bletčelija, kao i današnji radnici GCHQ nastavili su da rade kako bi se osigurala bezbednosti", rekao je Komer.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track