OVAJ IZVEŠTAJ POKOPAO KINU Nemački obaveštajci tvrde: Zbog zahteva Đinpinga SZO, borba protiv korone kasnila 4 nedelje
Foto: Profimedia

dokazi

OVAJ IZVEŠTAJ POKOPAO KINU Nemački obaveštajci tvrde: Zbog zahteva Đinpinga SZO, borba protiv korone kasnila 4 nedelje

Planeta -

Šokantni izveštaj tvrdi da je Kina "pozvala" Svetsku zdravstvenu organizaciju da "odloži globalno upozorenje" o izbijanju koronavirusa.

Izveštaj Špigla tvrdi da je kineski predsednik Si Đinping lično tražio od generalnog direktora SZO Tedrosa Adhanoma da odustane od izdavanja upozorenja o pretnji Covid-19 tokom razgovora januara, preneo je Dejli Mejl.

Špigl je citirao obaveštajne podatke savezne obaveštajne službe zemlje, poznate kao Bundesnachrichtendienst (BND).

Prema BND-u: "Kineski lider je 21. januara tražio od šefa SZO Tedros Adhanom Gebrejsus-a da obuzda informacije o prenošenju virusa sa čoveka na čoveka i odgodi upozorenje za pandemiju.

"BND procenjuje da je kineska informaciona politika otela četiri do šest nedelja za borbu protiv virusa širom sveta."

SZO je objavio saopštenje ubrzo nakon objavljivanja tvrdnji o šoku, nazivajući ih "neosnovanim i neistinitim".

U nizu tvitova, SZO je pojasnio da nikada nije bilo telefonskog poziva između šefa Tedrosa i Đinpinga.

"Dr Tedros i predsednik Si nisu razgovarali 21. januara i nikada nisu razgovarali telefonom. Takvi netačni izveštaji odvraćaju i umanjuju napore SZO-a i sveta da okončaju pandemiju Covid-19", navodi se u saopštenju.

„Kina je 20. januara [pre navodnog telefonskog razgovora] potvrdila prenošenje novog koronavirusa sa čoveka na čoveka.

"SZO je 22. januara javno proglasila da" prikupljeni podaci ... sugerišu da se prenošenje sa čoveka na čoveka odvija u Vuhanu "."

Još u aprilu, Trampova administracija tvrdila je da SZO postaje oružje "kineske propagande", a predsjednik je pokušao zaustaviti finansiranje organizacije.

Prošle nedelje, predsednik je pokrenuo novi napad na tu organizaciju na Foks Njuzu.

"Svetska zdravstvena organizacija doživela je katastrofu sve što su rekli da nije u redu i oni su u Kini", izjavio je on na tom događaju.

"Sve što oni čine je da se slažu sa Kinom, bez obzira na to šta Kina želi da uradi. Dakle, naša država, možda bezumno retrospektivno, plaća Svetsku zdravstvenu organizaciju 450 miliona američkih dolara godišnje, a Kina plaća 38 miliona dolara godišnje, ali oni su bili više politički nego svi naši lideri ranije".

"Ono što su uradili, šta je SZO uradila, jeste da su propustili svaki pojedinačni način da utiču na virus i nećemo to da trpimo."

Generalni direktor Tedros Adhanom Gebreiesus pozdravio je Kinu kao primer za postupanje u vanrednim situacijama uprkos širokom skepticizmu o zvaničnom broju smrtnih slučajeva koronavirusa u zemlji.

Izveštaj sa četiri stranice od 1. maja koji je dobio AP navodi da je Kina javno oborila virus, ali da je povećala uvoz i smanjila izvoz sanitetskog materijala.

Dokument optužuje Kinu da je pokrivala njihove tragove „negirajući da su postojala ograničenja izvoza i da su obmanjivali i odlagali pružanje svojih podataka o trgovini“.

Ona daje težinu dosijeu koji je procurio od strane obaveštajnog saveza Pet očiju koji opisuje kako su Peking i zviždači "nestali", uništili rane uzorke virusa i pročistili Internet bilo kakvim pominjanjem bolesti u ranim fazama.

Više od četiri miliona ljudi širom sveta oboljelo je od zaraznog virusa, a najmanje 279.000 je umrlo.

Trenutno postoji najmanje 1,3 miliona slučajeva koronavirusa u SAD-u i više od 79.000 smrtnih slučajeva.

Kurir.rs/NZH/R.R. Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track