PREŽIVEO JE ERUPCIJU VULKANA NA NOVOM ZELANDU: Imao je teške opekotine i 25 operacija, želi da opet ode do Belog ostrva
Foto: Printscreen Youtube/Newshub

bolan put do oporavka

PREŽIVEO JE ERUPCIJU VULKANA NA NOVOM ZELANDU: Imao je teške opekotine i 25 operacija, želi da opet ode do Belog ostrva

Planeta -

Tinejdžer, inače turistički vodič koji je pretrpeo teške opekotine koje su prekrile 80 odsto njegovog tela nakon erupcije vulkana Vhakari, odnonso Belo ostrvo u decembru prošle godine, nakon šest meseci oporavka ispričao je sve o svom bolnom putu prema ozdravljenju.

Džejk Milbenk je 9. decembra 2019. godine slavio svoj 19. rođendan, a samo dan kasnije trebala je da bude prva godišnjica od kako radi kao vodič na toj popularnoj turističkoj destinaciji na Novom Zelandu.

foto: Profimedia

Oko dva sata popodne dogodila se erupcija vulkana i pri tom je poginula 21 osoba od njih 47 koji su se u tom trenutku našli na ostrvu, a još desetak bili su ozbiljno povređeni - među njima i Džejk.

Milbenk je u razgovoru za Newshub ispričao kako je izgledalo 90-minutno putovanje natrag na obalu, nakon što su ga ukrcali na turistički brodić sa jezivim povredama po celom tijelu.

"Jedino brinete o tome da preživite, samo sam na to mislio. Stalno sam pokušavao da ostanem budan i stalno sam sebe podsećao, ali i druge oko mene, da uskoro stižemo na kopno i da će sve biti dobro", priča Milbenk.

U bolnici je proveo četiri meseca, a od toga je dve nedelje bio u komi. Hirurzi su na njemu izveli 25 odvojenih operacija kako bi mu se koža oporavila, a njegova porodica stalno ističe da su lekari u njegovom slučaju napravili pravo čudo. Jedan od hirurga je doputovao iz Australije.

"Ovo je za mene bio period velikog izazova i ne mogu da uradim ništa drugo osim da dam sve od sebe da se vratim na ono što sam bio pre erupcije. Ne želim na to što se dogodilo da gledam negativno", kaže Milbenk.

Trenutno je tretmanu intenzivne rehabilitacije kako bi povratio osnovne pokrete i nada se da će uskoro ponovo moći da lovi ribu sa prijateljima.

"Svaki dan vidim neki mali napredak, pa makar i to da uspevam sam da izujem čarape ili nešto slično", nastavlja.

Iz svog doma u Vakatanu, dok stoji na plaži, na horizontu gleda u Belo ostrvo i uprkos tragediji koja ga je tamo zadesila, želeo bi da ponovo ode tamo.

"Malo me prolazi jeza kad se setim svega. Ne verujem da bih baš voleo da mu se približim skroz, ali svakako bih voleo da ga još jednom vidim", ističe Milbenk.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track