Najnovije vesti

IZRAELSKI DRONOVI JAČAJU ODBRANU GRČKE: Dve letelice vredne 40 miliona dolara će čuvati stratešku oblast u Sredozemlju!
Foto: EPA/ABIR SULTAN

saradnja

IZRAELSKI DRONOVI JAČAJU ODBRANU GRČKE: Dve letelice vredne 40 miliona dolara će čuvati stratešku oblast u Sredozemlju!

Planeta

Ministarstvo odbrane Grčke nabavlja dva izviđačka drona Heron od Izraela za nadzor granica u Istočnom Mediteranu sa velikih visina prema Turskoj i Libiji. Atina će ove letelice plaćati lizingom u naredne tri godine po ceni od 35 do 40 miliona evra.

Dogovor o nabavci dronova postignut je početkom maja posle gotovo dve godine pregovora i deo je strateškog partnerstva Grčke i Izraela na vojnom, političkom i ekonomskom planu.

Prema ugovoru, izraelska kompanija IAI (Israeli Aerospace Industry Ltd) daće na korišćenje Grčkoj dve izviđačke bespilotne letelice Heron opremljene pomorskim radarom, senzorima za dnevno i noćno osmatranje i satelitskom komunikacijom.

Ugovor će se obnavljati svake godine. Posle tri godine Grčka će moći da kupi dva drona Heron. Početak korišćenja letelica očekuje se u narednih šest meseci.

Lizing i korišćenje drona podrazumeva da će njima upravljati izraelski operateri sa zemlje. Proizvođač će biti zadužen i za popravke i održavanje letelice.

To znači da će sa matične baze na Kritu Grčka nadzirati međunarodne vode uz kompletnu obalu Turske, Kipra i Libije – odnosno veliki deo spoljnih granice Evropske unije.

Osim strateškog odgovora Turskoj, novi dronovi koristiće za sprečavanje krijumčarenja migranata.

„Heron“ može da ostane u vazduhu čak 52 sata uz maksimalnu brzinu od 200 kilometara na čas. Maksimalni radijus dejstva je 1,000 kilometara, uz mogućnost da se osmatraju i otkrivaju ciljeva na daljinama od blizu 50 kilometara.

Najveća tehnološka prednost izraelske bespilotne letelice je mogućnost da šalje podatke u bazu i sa maksimalne visine leta od 10,675 metara.

Nabavka bespilotnih letelica učvrstiće strateške veze Atine i Tel Aviva. Dronovi će imati na dlanu rutu podvodog gasovoda sa gasnog polja „Levijatan“ koji će dopremati podzemni gas sa polja u u vodama Izraela i Kipra, do Grčke i Italije.

Stručnjaci govore o „energetskom trouglu“ Grčka – Kipar –Izrael koji stoji nasuprot Turske, a crpljenje gasa počelo je počelo je ove godine.

Poslednjih godina Grčka sa Izraelom dogovara remont i modernizaciju helikoptera AH-64 Apač, održavanje helikopterskih motora T-700 i mornaričkih helikoptera.

Grčka planira modernizaciju aviona Miraž 2000 i F-16, kao i svoje podmorničke flote, a održava i zajedničke vojne vežbe sa Izraelom na moru.

Kurir.rs/Balkansec.org Foto: EPA/ABIR SULTAN

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...