KIM DŽONG-UN JE NESTAO: Ameri nisu sigurni u verodostojnost snimaka na kojima je živ, luksuzna jahta otkrila sklonište
Foto: EPA / KCNA

ponovo

KIM DŽONG-UN JE NESTAO: Ameri nisu sigurni u verodostojnost snimaka na kojima je živ, luksuzna jahta otkrila sklonište

Planeta -

Kim Džong-un nije viđen u javnosti otkad je Severna Koreja objavila slike diktatora kako bi dokazali da je živ, što je podstaklo spekulacije nakon što su američki zvaničnici rekli da ne mogu da dokažu da su fotografije stvarne.

Misterija okružuje gde se on sad nalazi, a nije viđen otkad su se u petak, 1. maja, slike lidera na ceremoniji za fabriku đubriva u Sunčonu ponovo pojavile. Slike je objavila Severna Koreja kako bi dokazala da je živ i zdrav nakon izveštaja da je bio mrtav nakon operacije bolne srca.

Kako objavljuju neki američki mediji, spekuliše se da je diktator, ako je živ, opet u svojoj luksuznoj vili u promorskom gradu Vusanu, gde je primećen dolazak još jedne luksuzne jahte.

Ali američki zvaničnik sada je primoran da prizna da "ne može reći jedno ili drugo" ako su nedavne slike Vrhovnog vođe stvarne.

Severna Koreja je poznata kao veoma zatvorena država, koja djeluje pod okriljem ekstremne izolacije i privatnosti, gde se malo zna o događajima unutar države.

Savetnik za bezbednost Bele kuće, Robert O'Brien, rekao je za Blumberg: „Izgleda da je napolju i seče vrpce na fabrikama đubriva.

"Dakle, znate, naše razmišljanje je da on verovatno dobro. Mi to nazivamo kraljevstvom pustinjaka. Iz Severne Koreje je veoma teško dobiti informacije".

"Ne stižu baš sa informacijama, ali su objavili fotografije da je živ i zdrav i pretpostavljamo da jeste."

Kim je navodno prvi put za 20 dana pojavio, saopštili su 1. maja državni severnokorejski mediji.

KCNA, državna novinska agencija Severne Koreje, rekla je da je Kim prisustvovao završetku fabrike za đubriva u regionu severno od glavnog grada, Pjongjanga.

Kurir.rs/Express.co.uk Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track