PRIČA O OBOLELIMA OD KORONE KOJI SU MESECIMA ZARAŽENI: Simptomi su bili čudni kao đavo, kao da vas neko udara palicom
Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

PANDEMIJA KORONA VIRUSA

PRIČA O OBOLELIMA OD KORONE KOJI SU MESECIMA ZARAŽENI: Simptomi su bili čudni kao đavo, kao da vas neko udara palicom

Planeta -

Sredinom marta, britanski profesor Pol Garner dobio je simptome, kako je mislio, slabe prehlade. Profesor infektivnih bolesti, Garner je bio na vezi s kolegom Davidom Nabarom, specijalnim britanskim izaslanikom za pandemiju.

Na kraju razgovora, Nabaro je savetovao Garnera da odmah ode kući u samoizolaciju. Garner je tako i učinio, iako se osećao samo "malo čudno". Nekoliko dana kasnije, kako piše Gardijan, našao se usred borbe s podivljalom infekcijom COVID-19, koju uzrokuje novi koronavirus, SARS-CoV-2.

Kaže da je izgledalo kao da vas neko zlostavlja i stalno udara palicom.

"Simptomi su bili čudni kao đavo. Izgubio sam čulo mirisa, osećao sam težinu u celom telu, bio sam slab, pluća su bila stisnuta, a srce lupalo."

U jednom trenutku bio je siguran da umire. Pokušao je da gugla "fulminantni miokarditis", ali nije uspeo da se snađe na ekranu mobilnog telefona. Mislio je, ipak, da će bolest pobediti brzo. Ipak, simptomi su se nastavili. Prestali bi, pa bi se ponovo vratili, a on bi se našao u lošem stanju, katastrofalnih emocija i teške iscrpljenosti.

foto: EPA / OLIVIER HOSLET

Garnerovi simptomi trajali su duže od sedam sedmica. Imao je migrene, mučnine, proliv, tinitus, probadanja u celom telu, vrtoglavicu i - artritis u rukama. Svaki put kad bi pomislio da je bolje, bolest bi se vratila.

"Frustrirajuće je. Počnete sumnjati u sopstveni um, vaši partneri pitaju se da nije nešto psihološki loše s vama", navodi on.

Gardijan navodi i detalje poslednje istraživanja: jedan od 20 COVID pacijenata imaće dugotrajne simptome (traju dva, tri meseca ili duže).

Profesor Tim Spektor, iz londonskog Kings koledža, koji je razvio aplikaciju za praćenje COVID-19 infekcije (svi koji misle da imaju simptome, na dnevnoj bazi opisuju svoje stanje), poručuje kako je tačno da se mali procent obolelih duže oporavlja.

Njegovu aplikaciju koristi između 3 i 4 miliona osoba, a Spektor procenjuje da je njih oko 200 hiljada prijavilo da su im simptomi trajali duže od šest nedelja.

foto: Profimedia

Navodi se i da sve više pacijenata nema ni groznicu ni kašalj - većina ima bol u mišićima, grlobolju i glavobolju. Spektorova aplikacija je utvrdila 15 simptoma.

"Proučavao sam sto bolesti. COVID je najčudnija s kojom sam se susreo u svojoj medicinskoj karijeri", naveo je on.

Lin Turner-Stoks, profesorka rehabilitacijske medicine takođe pri Kings koledžu, navodi da je COVID multiorganska bolest koja može uticati na bilo koji organ. Uzrokuje ugruške, mikrovaskularne probleme i utiče na pluća, mozak, bubrege i nervni sistem. Neurološki simptomi mogu biti blagi (glavobolja) ili teški (konfuzija, delirijum, koma). Još uvek se ne zna zašto je to tako.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja