ANTONIO GUTEREŠ PORUČIO: Pandemija korona virusa treba da posluži kao poziv na buđenje, svet mora da bude jedinstveniji
Foto: Profimedia

generalni sekratar un

ANTONIO GUTEREŠ PORUČIO: Pandemija korona virusa treba da posluži kao poziv na buđenje, svet mora da bude jedinstveniji

Planeta -

Pandemija korona virusa treba da posluži kao poziv na buđenje, i svet mora biti jedinstveniji u odgovoru na trenutnu krizu, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Korona virus je najveći izazov našeg doba i na videlo je izneo ranjivost sveta dok su pojedinačne zemlje nastojale da se same izbore sa pandemijom, rekao je Gutereš, a prenosi londonski "Gardijan".

Uprkos velikom tehnološkom i naučnom napretku tokom proteklih decenija, ovaj virus nas je bacio na kolena, rekao je Gutereš na otvaranju virtuelnog skupa čiji je domaćin ove sedmice Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

On je rekao da je pandemija ukazala na ranjivost sveta ne samo kada je reč o zdravstvenim sistemima već i o međunarodnim institucijama, borbi protiv klimatskih promena, sajber bezbednosti i nuklearnom razoružavanju.

foto: EPA / OLIVIER HOSLET

"COVID-19 mora biti poziv na buđenje, vreme je da učinimo kraj aroganciji", rekao je Gutereš, kritikujući nejedinstveno pristupanje problemu pandemije.

"Videli smo određeni nivo solidarnosti, ali veoma malo jedinstva kada je reč o našem odgovoru na COVID-19. Različite zemlje sledile su različite, ponekad kontradiktorne strategije, i svi plaćamo veliku cenu", rekao je prvi čovek UN.

Ukazao je i da su mnoge zemlje ignorisale preporuke SZO i da se usled toga korona virus proširio širom sveta.

Njegov uticaj na južnoj hemisferi, na kojoj se trenutno širi, mogao bi biti još razorniji, rekao je Gutereš, ponovo pozivajući međunarodnu zajednicu da, predvođena SZO, zajednički odgovori na pandemiju.

foto: EPA / Peter Foley

On je takođe pozvao na proširenje obima usluga sa ciljem zaštite mentalnog zdravlja, kao i na rešavanje društvenih i ekonomskih problema prouzrokovanih COVID-19.

"Ako širenje virusa ne stavimo pod kontrolu, ekonomija se nikada neće oporaviti," rekao je Gutereš, napominjući da taj oporavak mora dovesti do veće ekonomske jednakosti i održivosti.

Ovo je prilika za ponovnu izgradnju sveta, na drugačiji i bolji način, rekao je Gutereš, misleći pri tom na rešavanje krize izazvane klimatskim promenama, kao i problema u vidu manjkavosti sistema socijalne zaštite.

foto: EPA / Riccardo Antimiani

"Umesto povratka na neodržive sisteme, treba da zakoračimo u budućnost čiste energije, inkluzivnosti i jednakosti, kao i jačih 'sigurnosnih mreža', uključujući zdravstveno osiguranje za sve", objasnio je Gutereš.

"Mi to možemo da učinimo, ali da li ćemo? Ili ćemo zajednički prebroditi ovu pandemiju, ili nećemo uspeti", zaključio je generalni sekretar UN.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track