RUŠI SE BAJDENOVA KULA OD KARATA: Posle ove odluke Senatskog odbora biće poznata istina o Ukrajini! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Printscreen Youtube

konačno

RUŠI SE BAJDENOVA KULA OD KARATA: Posle ove odluke Senatskog odbora biće poznata istina o Ukrajini! (VIDEO)

Planeta -

Odbor Senata SAD glasao je da se provere dokumenta vezana sa poslovanje sina pretpostavljenog demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena u vreme dok je Bajden bio potpredsednik SAD.

Komitet za unutrašnju bezbednost i vladina pitanja odobrio je sudski poziv nakon što su se senatori na glasanju podelili po partijskoj pripadnosti, više od dva meseca nakon što je njegov predsednik, senator Ron Džonson (republikanaski senator iz Viskonsina), Prvi put rekao da planira da traži dokumente koji se tiču rada Hantera Bajdena za ukrajinsku energetsku kompanija, Burizma.

Džonsonova namera je izazvala žestoke prigovore demokrata, koji tvrde da je u pitanju predizborni lov na veštice čiji je cilj blaćenje verovatnog protivnika Donalda Trampa. Neki, uključujući vrhovnog demokrata u odboru, sugerisali su da Džonson služi kao nesvesni igrač u ruskoj dezinformacijskoj kampanji.

Senator Gari Peters (Demokratski senator iz Mičigena), najviši demokrat u komitetu, rekao je u sredu da komisija "ide opasnim putem" u vreme nacionalne krize.

"U ovom trenutku kada nas Amerikanci trebaju zajedno da sarađujemo, ova krajnje partizanska istraga nas razdvaja", rekao je.

Sudski poziv za dokumenta dolazi nakon što su republikanci pojačali napore da istraže administraciju bivšeg predsednika Baraka Obame - kampanja za koju kažu da bi trebalo da otkrije zloupotrebu da se blati tadašnji kandidat i izabrani predsednika Donalda Trampa zbog neopravdanog ispitivanja. Demokrate kažu da je to jednostavno još jedan front u republikanskoj kampanji kako bi se komprovitovao Bajden uoči izbora.

Senatorka Linzi O. Grejem (Republikanska senatorka Južna Karolina) traži spisak zvaničnika Obamine administracije koji su možda tražili da se otkriju imena osoba povezanih sa Trampom koji su se sastajali sa stranim obaveštajcima - napor koji bi mogao da dokaže da su bivši predsednik i njegovi saveznici zaverili da neprimereno optuže Trampa, onog što je Tramp sam nazvao "Obamagejt".

Ali stručnjaci kažu da prikrivena imena u obaveštajnim materijalima rutinski „maskiraju“ vladini službenici koji žele da razumeju kontekst onoga što pregledaju, a samo otkrivanje ne pokazuje dokaze o pogrešnom postupanju.

Džonsonov poziv za svedočenje pred komitetom usmerava se na dokumente i svedočenja Blue Star Strategies, ​​lobističke firme koja je delovala u ime Burizmea i zaposlila Andrija Teliženka, ukrajinskog državljanina povezanog s energetskom kompanijom. Burizma je zaposlila Hantera Bajdena kao člana upravnog odbora, plaćajući mu stotine hiljada dolara za sinekuru za koju je priznao da je, delom, zaslužno ime njegovog oca.

U vreme kada je Hanter Biden bio na čelu Burizme, njegov otac je delovao u ime Obamine administracije za borbu protiv korupcije u Ukrajini. Ali nisu se pojavili nikakvi dokazi koji bi sugerisali da je Bajden postupio u svom svojstvu da koristi svom sinu.

Džonson je tražio sudski poziv od početka marta, ali su demokratske primedbe i širenje novog koronavirusa odložile njegove napore da se progura kroz panel za domovinsku bezbednost i vladina pitanja, koji ima široku nadležnost za istragu. Demokrate su, pored prigovora partizanskoj prirodi istrage, predložile da se sumnja da bi bilo kakve informacije dobijene od teliženka mogle biti sumnjive i pozvale su Džonsona da zakaže „odbrambene brifinge“ sa obaveštajnim službenicima, kako bi sprečio komisiju da širi potencijalno lažne informacije koje planira ruska obaveštajna služba.

U pismu panelu u sredu, Blue Star je rekao da nema razloga za sudski poziv „Nikada nismo ni na koji način izjavili ili naznačili da nećemo sarađivati. Stoga smo zbunjeni, uprkos našoj spremnosti da sarađujemo, zašto Odbor nastavlja sa glasanjem o pozivu na sud. “

Džonson je u sredu rekao da je osporio tu tvrdnju i krenuo dalje sa sudskom pozivom. Ranije ove godine najavio je da planira da objavi izveštaj o umešanosti Hantera Bajdena u Burizmu i ukrajinske stvari pre izbora.

Vođa senatske manjine Čarls Šumer u sredu je optužio republikance zbog sudskog poziva, rekavši da "koriste rusku propagandu za pokušaj i nanošenje štete političkom protivniku."

"Čini se da je sudski poziv samo za predstavu, način da se stvori lažni utisak nepravde", rekao je. „To je poput diktature trećeg sveta, pokaznog suđenja bez osnova, bez ikakvog postupka, bez stvarnosti.“

Demokrati u odboru poslali su pismo Džosonu u utorak tražeći da se pažnja odbora usmeri na pandemiju koronavirusa - ne na Bajdenove.

"Naš komitet je odgovoran da postavlja teška pitanja o odgovoru na pandemiju i dobijamo odgovore za američki narod u vreme kada im je najpotrebnija", napisali su oni, tražeći informacije od raznih saveznih zvaničnika, uključujući šefove Federalne agencije za upravljanje u hitnim situacijama. i Centre za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kurir.rs/Vašington post Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track