MOŽDA JE KORONA, A MOŽDA I NIJE: Nova žarišta u Kini zbunila naučnike, jedan od odgovora je i NEOČEKIVANA MUTACIJA!
Foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI

opasno

MOŽDA JE KORONA, A MOŽDA I NIJE: Nova žarišta u Kini zbunila naučnike, jedan od odgovora je i NEOČEKIVANA MUTACIJA!

Planeta -

Kineski lekari su primetili da se u novim slučajevima sa žarišta na severoistoku zemlje, koronavirusna infekcija manifestuje drugačije nego u originalnim slučajevima u Vuhanu, sugerišući da se ovaj patogen može razvijati na nepoznate načine.

Prema najnovijim analizama, pacijenti iz severnih provincija Đilin i Heilongjiang imaju virus u svom telu duže i moraju biti negativni kada se oporavljaju od kovid-19 nakon oporavka, rekao je juče Kiu Haibo, jedan od najboljih kineskih lekara na državnoj televiziji.

Lekari su takođe primetili da je zaraženim ljudima sa severoistoka zemlje potrebno više vremena od jedne ili dve sedmice, kao što je bio slučaj u Vuhanu, kako bi razvili simptome, piše Bloomberg.

"Duži periodi tokom kojih zaraženi pacijenti ne pokazuju simptome nisu uzrokovali žarišta porodičnih infekcija", rekao je Kiu.

U posljednje dve sedmice prijavljena su 46 nova slučaja zaraze u tri grada (Šulan, Đilin i Šengiang).

Naučnici još uvek nisu sigurni da li je ovo značajna mutacija virusa ili jednostavno kineski lekari sada imaju vremena i resursa da detaljnije posmatraju pacijente. Naime, kada je epidemija započela u Vuhanu, lokalni zdravstveni sistem bio je toliko preplavljen da su lečeni samo najozbiljniji slučajevi.

"Teoretski, neke promene u genetskoj strukturi mogu dovesti do promena u strukturi virusa ili ponašanju virusa. Međutim, većina mutacija uopšte ne dovodi do značajnih promena", rekao je epidemiolog Keiđi Fukuda sa Univerziteta u Hong Kongu.

"Verovatnije je da opažanja u Kini nisu povezana sa mutacijom. Potrebni su vrlo jasni dokazi pre nego što se može zaključiti da virus mutira", dodao je.

Dr Kiu je rekao da su i opažanja pokazala da su pacijenti sa fokusa na severoistoku uglavnom imali oštećenja pluća nakon jačih simptoma, dok su pacijenti u Vuhanu imali oštećenja na više organa - srcu, plućima, bubrezima i crevima.

Stručnjaci smatraju da je nova tačka na severoistoku Kine stvorena nakon kontakta sa zaraženim putnicima iz Rusije. Genetsko sekvenciranje pokazalo je podudarnost slučajeva na severoistoku zemlje i onih u Rusiji.

Pokrajine na severoistoku Kine naredile su povratak restriktivnih mera, a železnički i školski saobraćaj su obustavljeni.

Kurir.rs/Index.hr Foto:EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track