AMERIČKA SAPUNICA JE SRUŠILA ČAUŠESKUA Diktator odobrio prikazivanje sa jednom namerom, ali na pobunu nije računao VIDEO
Foto: Profimedia, Printscreen

tvrdi leri hegmen

AMERIČKA SAPUNICA JE SRUŠILA ČAUŠESKUA Diktator odobrio prikazivanje sa jednom namerom, ali na pobunu nije računao VIDEO

Planeta -

Bivša zvezda američke sapunice Dalas je tvrdila da je hit drama 1980-ih pomogla da sruši komunizam u Rumuniji.

Leri Hegmen, koji je u popularnoj emisiji glumio sina teksaškog naftnog tajkuna Džej Ar Juinga, rekao je da je odluka o prikazivanju programa u staljinističkoj Rumuniji pokrenula kraj diktature Nikolau Čauseskua.

Narepresivniji diktator u Istočnoj Evropi planirao je da prikaže Dalas u Rumuniji kako bi pokazao korupciju i pohlepu Zapada - ali umesto toga prikazi su doveli do nasilnog ustanka.

Hegmen kaže da je odluka o prikazivanju Dalasa u Rumuniji posredno dovela do pada tamošnjeg komunizma. Čaušesku je održao svoj posljednji javni govor u decembru 1989. godine

Građani Rumunije bili su zadivljeni luksuzom koji je bio dostupan van sovjetskog bloka i ubrzo su uključili svog vođu.

Vlada Čaučeskua je srušena u decembru 1989. godine, do tada se Dalas prikazivao 11 godina.

Čaušesku i njegova supruga Elena uhapšeni su pokušavajući da pobegnu iz zemlje posle pobune u Bukureštu iste godine.

Pogubljeni su na Božić, nakon što su proglašeni krivim za genocid i korupciju.

Glavna rumunska pobuna u Temišvaru započela je 16. decembra 1989. godine, kada su vlasti pokušale nasilno preseliti mađarskog mađarskog pastora Lasla Tekeša s gradskog trga Victorie u zabačenu seosku župu.

Zemlja je patila od jakog siromaštva, dok je istovremeno čaušesku optužen za megalomaniju i pretvaranje Rumunije u policijsku državu.

"Rumunija je prikazivala Dalas kao pokušaj da pokaže koliko je korumpiran američki sistem i na kraju ih je oborila Čaušeskua.

'Hteli su sve stvari koje nisu ni znali da su tamo.

'Ceausescu je pustio tu emisiju da pokaže koliko smo dekadentni i rekli su: "Da, hoćemo nešto od toga".

"Mislim da je jedan od razloga - i samo ja to mogu smisliti - taj što svi imaju kretena kao Džej Ara u porodici, a svi imaju nekoga poput Sju Elen i Bobija."

Dalas je preko noći postao najgledanija emisija u Rumuniji i bio je jedna od najpopularnijih svetskih TV emisija, sa 100 miliona gledalaca širom sveta.

Emisija je trajala 357 epizoda između 1978. i 1991. godine, a epizoda "Ko je pucao J.R" u novembru 1980. gledana je u zadivljujućih 41,5 miliona američkih domaćinstava.

Kurir.rs/Daily Star Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track