BORBA SA KORONOM: Rusija ima najmanje zaraženih od 1. maja, broj obolelih u Avganistanu premašio 10.000
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

iz minuta u minut

BORBA SA KORONOM: Rusija ima najmanje zaraženih od 1. maja, broj obolelih u Avganistanu premašio 10.000

Planeta -

* Korona virusom je zaraženo više od 5.407.000 ljudi, a preminulo je više od 344.000

* Od korona virusa se oporavilo 2.247.930 ljudi

* Amerika je i dalje najveće žarište. U SAD je obolelo više od 1.666.000 ljudi, a preminulo je više od 98.000.

* Brazil se popeo na drugo mesto po broju zaraženih

SEVERNA MAKEDONIJA: POLICIJSKI ČAS OD 42 SATA!

U Severnoj Makedoniji od danas u 11 časova je na snazi policijski čas koji će trajati do utorka u pet ujutro, odnosno ukupno 42 sati, prenose makedonski mediji.

Zbog obeležavanja državnog praznika svetog Chirila i Metodije, koji je u toj zemlji državni praznik i neradni dan, i muslimanskog praznika Fiter Bajram, Vlada Severne Makedonije je na sednici prošlog petka donela odluku o produženom policijskom času kao meri prevencije od širenja virusa Covid-19.

Makedonski ministar zdravlja Venko Filipče prošle nedelje je izjavio da je još rano za otvaranje granice te zemlje, i da je realno to očekivati tokom juna.

U Severnoj Makedoniji vanredno stanje se završava 31. maja, dok je i dalje svakodnevno na snazi mera policijskog časa od 19 do pet sati ujutro.

U MAĐARSKOJ JOŠ ČETIRI PREMINULA, 28 NOVOZARAŽENIH

U Mađarskoj su od korona viursa u poslednja 24 sata preminule četiri osobe, čime je ukupan broj smrtnih lsučajeva u toj zemlji porastao na 486, saopšteno je na zvaničnom vladinom sajtu za praćenje statistike.

U istom periodu zabeleženo je 28 novih slučajeva korona virusa, pa je ukupan broj zaraženih porastao nja 3.741, prenosi MTI.

Do sada se oporavilo 1.690 ljudi. Od početka epicemije u Mađarskoj je testirano 162.925 uzoraka.

foto: AP/Zsolt Szigetvary/MTI

VANG: TUŽBE PROTIV KINE SU NEOSNOVANE I BESMISLENE

Tužbe protiv Kine sa zahtevima za plaćanje kompenzacije žrtvama COVID-19 su neosnovane i besmislene, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

On je na konferenciji za novinare rekao da zahtevi za nadoknadu štete predstavljaju kršenje međunarodnog prava i napuštanje ljudske savesti.

Vang je istakao da to nema nikakve veze sa stvarnošću, zdravim razumom i osnovama prava, prenosi TAS S.

"Ako neko misli da može da naruši suverenitet i dostojanstvo Kine parnicom i iznuđivanjem plodova teškoga rada kineskih građana, bojim se da su to snovi, i samo će se poniziti", naglasio je Vang.

foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI

BRITANSKI DRŽAVLJANIN U PRITOVRU U INDIJI ZBOG KRŠENJA MERA

Jedan britanski državljanin nalazi se u pritvoru u Indiji pošto je optužen za kršenje strogih restriktivnih mera koje su u toj zemlji uvedene zbog korona virusa.

Kako prenosi londonski "Gardijan", 29-godišnji Sohail Hjuz prošlog meseca je bio u poseti rodbini u regionu Gudžarat da bi potom pošao na hodočašće u džamije, posle čega je lišen slobode zbog kršenja zabrane kretanja.

Tvrdeći da je Hjuz protivzakonito u pritvoru, njegova porodica pokrenula je peticiju sa ciljem da on bude pušten na slobodu.

BROJ SLUČAJEVA KORONA VIRUSA U AVGANISTANU PREMAŠIO 10.000

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Avganistanu premašio je 10.000 posle porasta broja zaraženih u prestonici Kabulu i provinciji Herat.

U poslednja 24 časa, ministarstvo zdravlja testiralo je 1.206 ljudi za koje se sumnjalo da su zaraženi, što je i potvrđeno u 584 slučaja, a tokom prošle noći preminulo je dvoje obolelih, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 10.582 a broj umrlih 218, dok se ukupno oporavilo 1.075 ljudi.

Najveći broj novozaraženih zabeležen je u Kabulu, gde je od 571 testiranog pozitivno bilo 324.

foto: EPA / JALIL REZAYEE

BIH: NAJMANJE NOVOZARAŽENIH U POSLEDNJA DVA MESECA

U protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) registrovana su samo dva nova slučaja korona virusa, saopšteno je iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravlja.

Uzimajući u obzir osam novih slučajeva COVID-19 u RS-u, BiH danas ima najmanji broj novozaraženih u poslednja dva meseca, prenosi klix.ba.

Naime, 23. marta poslednji put je registrovano 10 slučajeva zaraze, dok je 21. marta zabeleženo pet slučajeva.

U SLOVENIJI ČETVRTI DAN ZAREDOM BEZ NOVOZARAŽENIH

U Sloveniji četvrti dan zaredom nije zabeležen nijedan novi slučaj korona virusa, a u protekla 24 sata preminula jedna osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva poratao na 107, saopštila je danas slovenačka vlada.

Od juče je testiran 341 uzorak, od kojih nijedan nije bio pozitivan.

Do sada je u toj zemlji testirano 74.760 ljudi, a brojpotvrđenih slučajeva je ostao 1.468, prenosi STA.

U bolnicama je 18 pacijenata, od kojih su četiri na intenzivnoj nezi.

foto: EPA / Igor Kupljenik

U REPUBLICI SRPSKOJ OSAM NOVIH SLUČAJEVA KORONA VIRUSA

U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj (RS) na korona virus je testirano 489 osoba, a virus je potvrđen kod njih osam.

Reč je o po dve osobe iz Doboja i Modriče i po jednoj osobi iz Gacka, Gradiške, Teslića i Prijedora, prenosi RTRS.

Do sada je u RS potvrđeno 1.359 slučajeva virusa korona, a ukupno su preminule 102 osobe koje su bile pozitivne na virus.

Od korona virusa su se u RS oporavile 754 osobe.

U SRPSKOJ JOŠ DVE OSOBE PREMINULE OD KORONA VIRUSA

Dve ženske osobe kod kojih je bio potvrđen virus korona preminule su u Republici Srpskoj (RS) u protekla 24 časa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Sedamdesetjednogodišnja žena preminula je na Univerzitetskom kliničkom centru RS, a u bolnici u Prijedoru preminula je osamdesetjednogodišnja ženska osoba, prenosi RTRS.

U RS su preminule ukupno 102 osobe koje su bile pozitivne na korona virus.

Preminule su imale više hroničnih udruženih oboljenja.

foto: EPA / Fehim Demir

ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG: TREBALO JE RANIJE DA SE ZATVORIMO

Švedska kroz epidemiju korona virusa prolazi sa najmanje restriktivnim merama među razvijenim zemljama, ali dok se očekuje da broj smrtnih slučajeva pređe 4.000, strategija te zemje našla se na meti kritika.

Aneka Linde, prethodnica državnog epidemiologa Andersa Tegnela, rekla je za britanski Obzerver da je u ranijoj fazi epidemije trebalo uvesti strože restrikcije.

Linde, koja je predvodila odgorov Švedske na pandemiju svinjskog gripa i pojavu Sarsa od 2005. do 2013. godine, do sada je podržavala pristup borbi protiv korona virusa.

RUSIJA: NAJMANJE NOVOZARAŽENIH OD 1. MAJA

Broj novih slučajeva COVID-19 u Rusiji povećao se za 8.599, što je najmanji dnevni rast od 1. maja, saopšteno je danas u Moskvi.

U Rusiji je registrovan ukupno 344.481 slučaj COVID-19 i ona je na trećem mestu u svetu po broju zaraženih, posle SAD i Brazila.

U Moskvi je potvrđeno 2.516 novih slučajeva, a ukupan broj zaraženih korona virusom u glavnom gradu Rusije je 163.913, prenosi TAS S.

foto: EPA / Sergei Chirikov

IRAK: OZDRAVILA 107-GODIŠNJA ŽENA OBOLELA OD KORONE

Saltanat Akbari, 107-godišnja Iračanka zaražena korona virusom ozdravila je, prenosi Gardijan pozivajući se na iransku agenciju Fars.

Kako je navedeno, žena je otpuštena iz bolnice u centralnom irackom gradu Arak nakon što je izvesno vreme provela u izolaciji.

Iran je jedna od najugroženijih zemalja korona virusom na Bliskom Istoku sa ukupno 133.521 zaraženim i 7.359 smrtnih slučajeva.

U SEVERNOJ MAKEDONIJI U PRETHODNA 24 SATA BEZ PREMINULIH OD KORONE

U Severnoj Makedoniji u prethodna 24 sata nije registrovan ni jedan pacijent preminuo od posledica Kovid-19, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na Fejsbuku napisao da je u tom periodu registrovano 37 novozaraženih gradjana korona virusom i 11 izlečenih pacijenta.

"Ukupan broj dijagnstikovanih u našoj zemlji na Kovid-19 od početka epidemije je 1.978, ozdravila su 1.422 pacijenta, preminulo je 113, a trenutni broj aktivnih slučajeva je 443", naveo je Filipče.

U Severnoj Makedoniji do sada je obavljeno ukupno 25.270 testoranja na Kovid-19, a od 508 testiranja u prethodnom danu 188 je uradjeno u okviru "skrininga".

foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

SAD: DVOJICA FRIZERA ZARAŽENA KORONOM OPSLUŽILI 140 MUŠTERIJA

Dvojica frizera u američkoj državi Misuri zaraženih korona virusom opslužili su 140 mušterija, dok su imali simptome infekcije, rekli su zvaničnici za CNN.

Frizeri su radili osam dana u maju. CNN ukazuje da ovaj slučaj ukazuje na opasnost od širenja korona virusa u zajednici u Sjedinjenim Državama, dok se preduzeća ponovo otvaraju nakon nedelja ograničenja uvedenih u okviru borbe protiv širenja korona virusa.

DIREKTORKA INSTITUTA U VUHANU NEGIRALA OPTUŽBE O VIRUSU

Institut za virusologiju u Vuhanu, gradu iz kojeg je krenulo širenje kovida-19, radila je na tri živa soja korona virusa kod slepih miševa, ali nijedan od njih nije podudaran sa onim koji je izazvao pandemiju, rekla je direktroka Vang Janji, odgovarajući na spekulacije da je virus nastao u laboratoriji tog instituta.

Prema njenim rečima, najbliža podudarnost sa virusom koji se raširio svetom bila je 79 odsto.

"Naš institut je prvi put primio klinički uzorak nepoznate pneumonije 30. decembra. Nismo znali za taj virus, niti smo se ikada susreli, istraživali ili držali virus. Zapravo, kao i svi drugi, ni mi nismo znali da virus postoji. Kako je mogao da procuri iz naše laboratorije kada ga nikada nismo imali", rekla je Vang.

foto: Profimedia

JUŽNA KOREJA: 225 SLUČAJEVA POVEZANIH SA KLASTEROM NOĆNIH KLUBOVA

U Južnoj Koreji je broj slučajeva korona virusa povezanih sa infekcijom iz klastera noćnih klubova u Seulu povećan na 225, saopšeno je danas u Seulu.

Od toga se za 96 slučajeva veruje da su se zarazili tokom posete klubovima, a za 129 ostalih se veruje da su zaraženi bliskim kontaktom sa potvrđenim slučajevima, prenosi CNN.

Novi slučajevi korona virusa u Seulu su se pojavili 9. maja i odmah upalili alarm, pošto je Južna Koreja tek bila započela popuštanje restriktivnih mera i otvaranje nekih preduzeća nakon što je u velikoj meri stavila pod kontrolu virus.

PRVOG VIKENDA POSLE KARANTINA, ITALIJANI PREPLAVILI PLAŽE

Prvog vikenda nakon što je Italija ukinula najdužu blokadu u Evropi zbog korona virusa, stanovnici te zemlje preplavili su plaže i izletišta širom Apeninskog poluostrva.

Od severa do juga građani Italije nisu odoleli prilici da posle više od dva meseca restriktivnih mera odu dalje od svog mesta prebivališta, ali unutar regiona u kojem se nalaze, pošto još nije dozvoljeno kretanje među regionima.

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela drasticne mere karantina na celoj teritoriji i za Italijane je završeno sa čekanjem, pa su pohrlili na plaže za prvo plivanje ove sezone ili makar sunčanje.

foto: Profimedia

ŠIRENJE VIRUSA OPADA, U LOMBARDIJI SE KOVID I DALJE DRŽI

Od 119 osoba koje su preminule u poslednja 24 sata od posledica Covid19 u Italiji, polovina su iz severne italijanske pokrajine Lombardija, a i po ostalim indikatorima sirenja zaraze Lombardija, gde je trenutno pozitivnih 25 660, prednjaci.

U sirem poodrucju Milana u poslednjih 24 sata bilo je 88 novozaraženih.

Nakon Lombardije po broju zarazenih je regija Pijemonte gđe je inficiarno ukupno 8025 osoba, a sledi Emilija Romanja gđe je broj zarazenih koronavirusom 4570.

Ovo su podaci koji pokazuju stanje zaraze Covidom19, nakon sto je Italija ukinula pre sedam dana mere karantina. Ukupna epidemioloska situacija za celu Italiju je stabilno ili broj zarazenih opada.

U toku protekle sedmice u Italiji je distribuirano 43 miliona medicisnkih maski, koje se mogu kupiti u apotekama i trafikama po ceni od 50 centezima kako je obecala vlada.

foto: EPA / Riccardo Antimiani

U KINI TRI NOVA SLUČAJA KORONA VIRUSA

Kina je prijavila tri nova slučaja korona virusa, a u protekla 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Dva nova slučaja su uvezena, a treći je lokalni prenos u severoistočnoj provinciji Djilin, prenosi CNN.

Kina je u subotu prijavila 36 novih asimptomatskih slučajeva.

Kina je zabeležila ukupno 82.974 slučaja korona virusa, a od posledica infekcije preminule su 4.634 osobe.

JAPAN: U TOKIJU DVA NOVA SLUČAJA, NAJMANJE OD 7. APRILA

U Japanu je potvrđeno još 28 slučajeva korona virusa i još 12 smrtnih slučajeva, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

U glavnom gradu Tokiju prijavljene su dve nove infekcije, najmanje od 7. aprila, kada je proglašeno vanredno stanje, prenosi CNN.

U Japanu su od početka epidemije potvrđena 17.263 slučaja korona virusa, a 833 osobe su preminule.

foto: Profimedia

ŠPANIJA PROGLAŠAVA DESETOVNEVNU ŽALOST

Španska vlada će proglasiti desetodnevnu žalost kojom će biti odata pošta preminulima od korona virusa, najavio je premijer Pedro Sančes.

"Od utorka, vlada će zvanično proglastiti žalost na celoj teritoriji Španije, kao sećanje na sve žrtve pandemije. Žalost će trajati deset dana i to će biti najduži zvanični period žalosti u našoj demokratskoj istoriji," rekao je Sančes, prenosi agencija TAS S.

U Španiji je vanredno stanje produženo do 7. jula, ali nije isključeno da će biti, ako to bude potrebno, produženo i nakon tog perioda, dodao je premijer.

Španija je jedna od zemalja koja je naviše bila pogođena epidemijom virusa kovid-19 sa više od 282.000 zaraženih i 28.678 smrtnih slučajeva.

foto: EPA / QUIQUE GARCIA

INDIJA TREĆI DAN OBARA REKORD U BROJU NOVOZARAŽENIH

Broj slučajeva korona virusa u Indiji povećao se za rekordnih 6.767 tokom prethodnog dana, dostigavši ukupno 131.868, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u protekla 24 sata povećao se za 147 - na 3.867, prenosi Rojters.

Indija treći dan obara rekord u broju novih slučajeva korona virusa. Dan ranije zaeleženo je 6.645 novih slučajeva, a prethodnog dana 6.088 prethodnog dana.

foto: EPA / PIYAL ADHIKARY

IRAK: NAJVEĆI SKOK U BROJU SLUČAJEVA OD FEBRUARA

Ministartsvo zdravlja Iraka prijavilo je najveći skok u broju potvrđenih slučajeva korona virusa od kad je vlada ove zemlje počela da vodi evidenciju krajem februara.

Ministarstvo je danas prijavilo 308 novih slučajeva, samo dan pred proslavu kraja meseca Ramazana, javlja AP.

Policijski čas je skraćen tokom meseca posta što je doprinelo većem broju zaraženih na dnevnom nivou.

Po podacima ministarstva, 4.200 ljudi je bilo pozitivno na virus u Iraku dok je najmanje 152 umrlo.

TAJLAND: NEMA NOVOINFICIRANIH NITI NOVIH SMRTNIH SLUČAJEVA

Tajland je danas saopštio da u toj zemlji nisu zabeleženi novi slučajevi korona virusa niti noci smrtni slučajevi.

Tako je ukupan broj inficiranih ostao 3.040, a 56 ljudi je umrlo od početka epidemije.

To je četvrti dan u maju da nisu zabeleženi novi slučajevi, prenosi Rojters.

foto: EPA/DIEGO AZUBEL

U BRAZILU I DALJE VISOK BROJ PREMINULIH I NOVOOBOLELIH

Broj preminulih od korona virusa i novozaraženih u Brazilu danas je u padu, mada su cifre i dalje visoke.

U toj zemlji u poslednja 24 sata zabeleženo je 965 smrtnih slučajeva i 16.508 novoobolelih.

Ukupno je zaraženo 347.398 ljudi, a preminulo je 22.013, prenosi Rojters.

Brazil je u petak pretekao Rusiju po broju potvrđenih slučajeva korona virusa i sada zauzima drugo mesto u svetu.

foto: Profimedia

U NJUJORKU NAJMANJI DNEVNI BROJ MRTVIH OD KORONA VIRUSA U VIŠE NEDELJA

Savezna američka država Njujork prijavila je najmanji broj smrtnih slučajeva od korona virusa za 24 časa u više nedelja.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo opisao je to večeras ;kao kritičnu tačku i "znak da se postiže stvarni napredak".

U prethodna 24 časa u Njujorku su od korona virusa umrle 84 osobe, dok je na vrhuncu epidemije 8. aprila bilo 799 mrtvih u jednom danu.

Pad broja mrtvih u državi Njujork na manje od 100 za 24 časa delovao je gotovo nemoguće pre nekoliko nedelja, kazao je Kuomo.

VIŠE OD 40 LJUDI POZITIVNO NA KORONA VIRUS POSLE SLUŽBE U CRKVI U FRANKFURTU

Više od 40 ljudi pozitivno je testirano na novi korona virus posle verske službe u crkvi u Frankfurtu, saopštile su nemačke vlasti.

Frankfurtski sekretar za zdravstvo Rene Gotšalk rekao je agenciji DPA da većina zaraženih nema teške simptome i da je samo jedna osoba smeštena u bolnicu.

Služba u baptističkoj crkvi održana je 10. maja, a njeni predstavnici navode da su vernici poštovali propisana higijenska pravila i mere socijalnog distanciranja.

ŠPANIJA U JULU OTVARA GRANICE ZA STRANE TURISTE

Španija će u julu otvoriti granice za strane turiste, izjavio je premijer Pedro Sančes.

Sančes je danas rekao i da vlada planira da proglasi 10 dana nacionalne žalosti zbog smrti hiljada ljudi od posledica zaraze novim korona virusom.

Turizam u Španiji je bez prihoda otkako je vlada u martu uvela vanredno stanje radi suzbijanja korona virusa, usled čega su obustavljena medjunarodna putovanja i zatvoreni hoteli.

Španiju svake godine poseti više od 80 miliona turista.

foto: EPA / JUANJO MARTIN

NEMAČKA: PAD BROJA NOVOZARAŽENIH I PREMINULIH

U Nemačkoj je broj potvrđenih slučajeva korona virusa povećan za 431 - na 178.281, pokazuju današnji podaci Instituta Robert Koh.

Broj smrtnih slučajeva povećao se za 31 - na 8.247, prenosi Rojters.

U TURSKOJ 32 NOVA SMRTNA SLUČAJA

Ministar zdravlja Turske Fahretin Koča izjavio je da je su u toj zemlji zabeležena 32 nova smrtna slučaja povezana sa korona virusom, tako da je ukupan broj preminulih od početka pandemije dostigao 4.308.

Koča je na Tviteru u subotu uveče objavio i da je registrovano 1.186 novih slučajeva korona virusa, što je najveći broj dnevno zaraženih za nedelju dana, preneo je AP.

FRANCUSKA: RAST BROJA NOVIH SLUČAJEVA USPORAVA

Rast broja novih slučajeva u Francuskoj dodatno usporava i broj bolesnika s kovidom u bolnicma i na intenzivnoj nezi nastavio je da pada, pokazali su podaci ministarstva zdravlja, što je pokazatelj da mera fizičke distance za sada drži zarazu pod kontrolom, javlja Rojters.

Skoro dve nedelje nakon ukidanja blokade zemlje, današnji podaci ministarstva zdravlja su pokazali da je broj potvrđenih slučajeva porastao za 250 na 144.806 u toku 24 sata, što je porast za 0,2 odsto, odnosno ispod prosečnog povećanja za 0,3 odsto u poslednjih sedam dana i znatno ispod proseka od 0,8 odsto koliko je bio porast u poslednjoj nedelji karantina.

U AFRICI GOTOVO 104.000 ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM

Broj zaraženih korona virusom u Africi dostigao je 103.933, a preminule su 3.183 osobe, saopštila je u subotu Afrička unija.

Ukupno 41.473 osobe su se oporavilo, prenosi Rojters.

Južna Afrika je najteže pogođena epidemijom korona virusa, sa 20.125 potvrđenih slučajeva infekcije i 397 preminulih. Slede Egipat sa 15.786 zaraženih i 707 smrtnih slučajeva i Alžir sa 7.918 inficiranih i 582 preminule osobe.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track