ITALIJANI STOJE UZ SVOG PREMIJERA: Konteu raste popularnost uprkos pandemiji, 66 odsto građana odobrava njegove mere
Foto: EPA

italija

ITALIJANI STOJE UZ SVOG PREMIJERA: Konteu raste popularnost uprkos pandemiji, 66 odsto građana odobrava njegove mere

Planeta -

Najnovija istraživanja pokazuju da je popularnost italijanskog premijera Đuzepea Kontea u porastu i da je čak 66 odsto Italijana zadovoljno i odobrava mere koje je Konte preduzimao u periodu pandemije.

"Savršeni stranac koji je došao niotkuda", ovako poznati italijanski dnevni list "Hafington post" piše povodom dve godine od kako je premijer Konte na čelu vlade Italije.

Konte je izabran za premijera od lidera dve partije, desničarske "Lega" Matea Slavinija, i lidera "Pokreta 5 zvezdica" Luiđija di Majo.

Oni su za premijera izabrali Kontea kao osobu bez političkog iskustva sa namerom "da im ne smeta dok oni dele vlast".

Na početku svoga mandata Đuzepe Konte je bio je ismejavan, ocenjen "kao najmanje loš izbor", a čak su ga i kolege u Evropskom parlamentu pozivale "da prestane da bude lutka u rukama lidera dveju partija"...

foto: Profimedia

Lider "Lege" Mateo Salvini, koji je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, zatražio je i pripremo sve za smenu Kontea, ali je političkim manevrom i oslanjajući se na pravne norme Konte uspeo da se oslobodi populiste Salvinija.

Prema pisanju lista, "nikakvi manevri niti salto mortale u stilu Tarzana ne bi mogli pomoći premijeru Konteu da nije zaštite i poverenja koje uživa sa vrha države, predsednika Italije Serđa Matarela".

Prema pisanju "Hafington Posta" predsednik Matarela je u Konteu video savršeni "protivotrov za obuzdavanje ambicija populstičkog pokreta Pet zvezdica i licemerja i cinizma desničarske partije Lega".

U vreme pandemije, perioda koji bi iskusnog političara doveo u težak položaj, Konte je uspeo prema pisanju lista, na svoj način, reklo bi se po onoj narodnoj "tiha voda breg roni", da odbrani svoju poziciju, nametnuti mere, čak i one koje su bile nepopularne kao što je smanjenje građanskih sloboda u vreme pandemije, široko se oslanjajući na mišljenje stručnjaka.

foto: EPA / Giuseppe Lami

Konte je inače po profesiji pravnik, ima svoju advokatsku kancelariju, fakultetsku diplomu, i solidnu akademsku karijeru, a pokazao je da ume da žonglira u pravnim prepirkama, piše list.

"Kada se izrazi na jeziku Šekspira u međunarodnim forumima, ne izaziva oduševljenje svojih najjačih rivala (misli se na Salvinija i de Majo, obojica bez završenog fakulteta), a kod kuće svojim načinom rada širi moderan osećaj obazovane osobe", opisuje "Hafington post" predsednika vlade Italije.

Konte je takođe prvi predsednik Italijanske vlade poreklom sa juga zemlje, rođen 1964. godine, razveden, ima jednog sina i verenicu.

foto: EPA

Kada je objavljen dekret vlade 10. maja o postupnom smanjenju zabrana zbog koronavirusa, i kada je dozvoljeno da se mogu posećivati "supružnici", italijanski mediji su zbijali šale sa činjenicom da premijer Konte nema suprugu, već "kompanju" i da prema dekretu vlade ne može da je posećuje.

Od osnivanja Republike Italija 1946. godine do sada je bilo je 29 premijera koji su predsedavali u ukupno 66 vlada.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track