UZNEMIRUJUĆI IZVEŠTAJ IZ KANADSKIH DOMOVA Štićenici drogirani, ležali među bubašvabama, ostavljeni da umru u prljavštini
Foto: Youtube/CBC News

vojska obelodanila

UZNEMIRUJUĆI IZVEŠTAJ IZ KANADSKIH DOMOVA Štićenici drogirani, ležali među bubašvabama, ostavljeni da umru u prljavštini

Planeta -

Pripadnici kanadskih oružanih snaga, koji od izbijanja epidemije korona virusa pomažu zaposlenima u domovima za dugotrajno zbrinjavanje, obelodanili su uznemirujuće podatke o stanju koje su zatekli u tim ustanovama za stare.

U izveštaju se navodi da su štićenici domova maltretirani, praktično drogirani i ostavljani satima i danima u zaprljanoj posteljini. Ono što su pronašli vojnici koji su u domove za stare upućeni nakon što je posao u tim ustanovama napustio veći broj zaposlenih još na početku izbijanja korona krize, zabeleženo je u pet domova i dostavljeno u izveštaju vladi pokrajine Ontario.

"To je grozno", rekao je premijer Ontaria Dag Ford i dodao: "Čitanje ovog izveštaja najteža je stvar koju sam učinio kao premijer".

Jedan od primera je slučaj štićenika koga je osoblje hranilo u ležećem položaju, što je dovelo do gušenja, a zbog neadekvatne brige i - smrtnog ishoda.

U drugom incidentu, osoba je polomila kuk i nije joj pružena nikakva nega. "Prisutan je veliki broj bubašvaba i muva, a miris trule hrane mogao se osetiti u hodnicima", prenosi CBC njuz navode izveštaja.

Na dnevnom brifingu za medije, kanadski premijer Džastin Trudo je rekao da je "tužan, šokiran, razočaran i ljut" zbog onoga što je čuo. "To je duboko uznemirujuće", rekao je Trudo.

Dva vojna izvora, koji su razgovarali sa CBC njuzom pod uslovom da ostanu anonimni,- rekli su da su vojnici svedočili ozbiljnom zanemarivanju štićenika domova za stare.

"Nismo videli poštovanje pravila. Nedostatak obuke osoblja i medicinske opreme je evidentan, a videli smo slučajeve i da osoblje više puta koristi iste špriceve ", rekao je jedan od izvora.

foto: AP

"Ovo je izuzetno zabrinjavajuće, moramo da učinimo više u pružanju podrške našim štićenicima u dugoročnoj nezi širom zemlje, kroz ovu pandemiju", rekao je Trudo.

Oko 1.700 vojnika je raspoređeno u pet domova za dugotrajno zbrinjavanje u Ontariju i u još 25 domova u Kvebeku.

Njihove dužnosti uključuju pomoć štićenicima u svakodnevnim potrebama, čišćenje objekata i podelu obroka.

foto: Youtube/CBC News

Trudo je rekao da je bilo zahteva iz Ontaria i Kvebeka da se produži misija raspoređivanja trupa u domovima za stare.

"Moramo bolje da se brinemo o ljudima koji su izgradili ovu zemlju," rekao je Trudo.

Kurir.rs/Tanjug, Foto: Youtube/CBC News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track