HOĆE DA STAVI NUKLEARKE NA PRAG RUSIJE! I dok svojim izjavama gura prst u oko PUTINU, svi se pitaju KO JE OVA ŽENA?
Foto: AP

SVE O AmeričkOJ ambasadorkI u Poljskoj

HOĆE DA STAVI NUKLEARKE NA PRAG RUSIJE! I dok svojim izjavama gura prst u oko PUTINU, svi se pitaju KO JE OVA ŽENA?

Planeta -

Američka ambasadorka u Poljskoj Džordžet Mosbaher (73) sve je iznenadila zalaganjem da se američko nuklearno oružje preseli iz Nemačke u Poljsku. Ta ideja je izuzetno opasna i mogla bi da izazove teške posledice, kažu stručnjaci.

Ali, ko je zapravo Džordžet Mosbaher i da li je njena izjava odraz misli američkog vrha?

Udajom do vrha

Mosbaher ima iza sebe čak tri braka sa starijim bogatim muškarcima, a čak je i ušla u knjigu "Lovci na bogatstvo: "Očaravajuće žene i muškarci za koje su se udale", autorke Šarlot Hejs, gde se pominje uz brojne poznate žene iz istorije koje su se "dobro udale" ili iskoristile svoj šarm da izvuku novac od svojih ljubavnika.

Rođena je kao Džordžet Polsin u Indijani, a završila je poslovnu školu na Univerzitetu u Indijani.

Nakon što je diplomirala Polsin se zaposlila u reklamnoj kompaniji u Detroitu, a zatim se pridružila svom bratu Džordžu u Los Anđelesu 1971. Dve nedelje kasnije, na aukciji agencije "Sotbis" primetila je bogatog trgovca nekretninama Roberta Muira i, kako se navodi u knjizi "Lovci na bogatstvo", prišla mu pretvarajući se da je novinar, kako bi ga upoznala.

Godinu dana kasnije venčali su se: on je imao 40 godina, a ona 25. Dok je bila u braku sa njim imala je i nekoliko manjih uloga na filmu i TV-u, piše "AllGov.com".

Nakon razvoda od Muira 1977, Mosbaher je našla još starijeg, bogatijeg muškarca Džordža Barija koji joj je bio šef u kompaniji "Faberže", gde je radila kao direktor marketinga.

Venčali su se 1980, kada je on 67, a imala 33 godine. Ostavila ga je 1981. godine, a razveli su se 1982. godine usred navoda o fizičkom zlostavljanju, koje je on negirao.

Nakon aktivnog traženja muža br. 3, Džordžet se u Hjustonu susrela s naftnim multimilijarderom naftom Robertom Mosbaherom. Venčali su se u martu 1985, on je imao 68, a ona 38. Samo nekoliko godina kasnije, 1989. godine, Robert, blizak prijatelj predsednika Džordža H.V. Buša je postao ministar trgovine.

Iako se tri puta udavala, Džordžet nema dece. Međutim, veliki je ljubitelj pasa, naročito španijela, a jedno prilikom je novinarima rekla da planira da klonira jednog od njih.

Preduzetnica

Tada je kupila jednu kozmetičku kompaniju koja je bila na ivici propasti i stvorila svoje poslovno carstvo.

Tokom godina pod Bušem, ona se hvalilia bogatstvom, što ju je učinilo predmetom mnogih kritika. U toku osamdesetih i devedesetih bila je veoma popularna tema novinara, toliko da je "Los Anđeles tajms" napisao da ona postaje "rival Donaldu Trampu kao osoba o kojoj se najviše piše, a o kojoj ne želite da čitate".

Kasnije je prodala firmu, a pokrenula je "Džordžet Mosbaher Enterprajzes", konsultantsku kompaniju za poslovanje i finansiranje.

Ona i Mosbaher su se razveli 1998. godine.

Inače, sama Mosbaher je napisala knjige koje su delom autobiografija, delom knjige za samopomoć za žene, a u kojima je savetovala ženama kako da nađu bogate muževe.

Otkud ona da postane ambasador

Godinama je Mosbaher bila posvećena Republikanskoj stranci, uglavnom kao njen finansijer i kao deo brojnih komiteta. Služila je kao kopredsjedavajuća Odbora za finansije Republičkog nacionalnog komiteta, a sarađivala je i sa Nacionalnim republikanskim senatnim odborom.

Ipak, to teško da je dovoljno dobar razlog da se nađe na osetljivoj poziciji kao što je ambasador SAD u Poljskoj, zemlji koja se graniči sa Rusijom i u kojoj vladaju komplikovani politički odnosi.

A Mosbaher je tu postavljena bez ikakvog poznavanja politike Poljske, Rusije ili NATO.

Zašto je njena izjava opasna

Ipak, to je nije sprečilo da predloži da se na poljskoj teritoriji nađu američke nuklearne bombe.

- Ako Nemačka želi da umanji nuklearne kapacitete i oslabi NATO, možda bi Poljska - koja plaća svoj pravičan udeo, razume rizike i nalazi se na istočnom boku NATO- mogla ovde da smesti te kapacitete - napisala je ona na Tviteru.

Ta izjava je opasna iz više razloga. Između ostalog, postavljanje američkih nuklearnih bombi B61 u Poljsku učinilo bi ih ranjivijim na ruski napad u krizi ili sukobu. Rusija je rasporedila balističke rakete Iskander-M u Kalinjingradu. Sa dometom do 500 kilometara, ove rakete mogu da pogode ciljeve u gotovo celoj Poljskoj u roku od nekoliko minuta i sa vrlo malo upozorenja.

Dalje, jasno je da bi takav potez Rusija mogla da vidi isključivo kao provokaciju, a to nikom ne ide na ruku.

Osim toga to bi izazvalo podele unutra samog NATO. Članovi Alijanse su 1997. godine izjavili da „nemaju nameru, plan i razlog da rasporede nuklearno oružje na teritoriji novih (NATO) članica“.

Oni su to ugradili u „osnivački akt“ kojim su uspostavljeni odnosi između NATO i Rusije.

Odražava Trampove ideje?

Ali ono što je bitno za svet jeste da li je ta njena izjava stvar njenog neznanja ili se iza nje krije Trampov stav.

Američki predsednik Donald Tramp je na brojne ambasadorske pozicije širom sveta postavio ljude koju su mu lojalni i koji, defakto, iznose mišljenja koja kao da su iz njegovih usta izašla. Ni Mosbaher nije drugačija.

Mosbaher je Trampa podržala u trci protiv Hilari Klinton, a čak i kada je izronio onaj "ozloglašeni snimak" na kojem on govori kako žene treba "uhvatiti za pi**u", za njega je imala samo reči hvale.

- On je pristojan čovek - rekla je tada.

Ona se trenutno prepucava preko Tvitera sa kineskim ambasadorom u Poljskoj, na sličan način kao što to Tramp radi sa kineskim vlastima, optužujući ih za sakrivanje podataka o korona virusu.

Da li je i njena izjava u skladu sa njegovim zamislima, ostaje da se vidi.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track