UBISTVO AFROAMERIKANCA JE ZAPALILO SVET Neredi i protesti u Londonu, Berlinu, Torontu...Organizatori kažu: TO JE POČETAK
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

opasno

UBISTVO AFROAMERIKANCA JE ZAPALILO SVET Neredi i protesti u Londonu, Berlinu, Torontu...Organizatori kažu: TO JE POČETAK

Planeta -

Nakon izbijanja nasilnih demonstracijama u američkim gradovima zbog smrti Džordža Flojda u Minesoti, u gradovima širom sveta održano je još nekoliko mirnih protesta.

Stotine ljudi okupilo se u nedelju na londonskom Trgu Trafalgar, posle demonstracija u nemačkoj prestonici Berlinu i Torontu u Kanadi.

"Recite njegovo ime", neki su vikali u Londonu, dok su drugi držali plakate na kojima je pisalo "Ne mogu da dišem", poslednje reči koje je izgovorio 46-godišnji Floid, pre nego što je umro nakon što mu je sada već bivši policajac Derek Čovin klekao na vrat u ponedeljak.

Čovin je u petak optužen za ubistvo trećeg stepena, ali neredi širom Sjedinjenih Država nastavljeni su tokom vikenda. Nasilni prizori su glavne vesti u zemljama širom sveta.

U Londonu su se demonstranti okupili uprkos zakonima koji zabranjuju okupljanja tokom tekuće pandemije koronavirusa, a mnogi demonstranti nisu bili socijalno distancirani, mada je veliki broj nosio zaštitne facemaske.

Bes je bio veoma jasan.

Najmanje tri protesta solidarnosti planirana su u britanskoj prestonici tokom sledeće nedelje, jedan ispred američke ambasade, dok su druge lokacije u centru grada takođe namenjene demonstracijama.

Nedeljni protesti u Londonu usledili su sa demonstracijama u subotu u Berlinu, gde su se u subotu okupile hiljade demonstranata ispred američke ambasade nemačke prestonice.

Neki su držali natpise na kojima su pisali „Black Lives Matter“, „Justice for George Floid“ i „I Can't Breathe“.

U Kanadi, hiljade njih se takođe pojavilo u subotu u parku Kristi Pits u Torontu, pre nego što su se uputili u sedište policije.

Osim što su protestirali protiv Flojdove smrti, mnogi su iskazali svoj gnev zbog smrti Redžis Korčinski-Paket, koja je preminula prošle nedelje nakon što je pala sa svog balkona sa 24. sprata nedugo pošto su policajci provalili u njen stan.

1 / 12 Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Inače, popularni kritičari Sjedinjenih Država, Kine, Irana i Rusije izrazili su određenu podršku demonstrantima.

U Kini su državni mediji istakli "dvostruke standarde" američke podrške demonstrantima demokratije u Hong Kongu, dok su u Sjedinjenim Državama potiskivali nemire.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je u tvitu poručilo: „Američka policija prečesto čini zločinačke zločine… Vlasti SAD-a trebale bi pažljivo istražiti ubistvo Džordža Flojda“.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif takođe je na Tviru podelio satiričan post, prekriživši optužbe prema Iranu u američkom saopštenju za štampu crvenim mastilom i preusmeravajući ih nazad ka Americi.

Predsednik Afričke unije Musa Faki Mahamat takođe je rekao u izjavi da je najoštrije osudio ubistvo Džordža Flojda.

Kurir.rs/NBC News Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track