Najnovije vesti

TRAMP ŠALJE VOJSKU I UPOZORAVA GUVERNERE KOJI NE USPOSTAVE RED: Vi ste slabići, morate da ih hapsite, ispali ste budale!
Foto: EPA/Stefani Reynolds

povodom burnih protesta

TRAMP ŠALJE VOJSKU I UPOZORAVA GUVERNERE KOJI NE USPOSTAVE RED: Vi ste slabići, morate da ih hapsite, ispali ste budale!

Planeta

U iznenađujućem obraćanju naciji, američki predsednik Donald Tramp objavio je da raspoređuje vojsku kako bi zaustavio nemire u Vašingtonu i rekao da će intervenisati bilo gde, gde lokalne vlasti ne uspostave red nakon dana nereda.

Američki predsednik Donald Tramp ranije u toku dana zatražio je agresivniju reakciju od guvernera saveznih američkih država, čiji građani protestuju širom SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske intervencije.

"Morate da budete dominantni, ili ćete izgledati poput gomile budala, morate da hapsite i sudite ljudima", rekao je Tramp guvernerima tokom telefonskog sastanka.

Tramp je delovao besno tokom sastanka i kritikovao je blag odgovor na proteste u određenim mestima što je, kako tvrdi, dovelo do nasilja na ulicama.

"Većina vas su slabići. Treba da hapsite ljude", rekao je Tramp tokom sastanka sa guvernerima kojem je prisustvovao i ministar pravde Vilijam Bar.

foto: Profimedia

Tramp je ponovio da veruje da nasilje podstiče radikalna levica.

On je tražio od guvernera da rasporede pripadnike Nacionalne garde, koju je pohvalio kao faktor smirivanja situacije u Mineapolisu.

Takođe, zatražio je primenu sličnih oštrijih mera u gradovima u kojima je nasilje eskaliralo, poput Njujorka, Filadelfije i Los Andelesa.

"Treba da hapsite i pratite ljude. Da odleže desetogodišnje zatvorske kazne i ovako nešto se više neće dešavati. Mi to radimo u Vašingtonu. Uradićemo nešto što nije činjeno ranije", rekao je Tramp.

foto: AP/Ashlee Rezin Garcia Chicago Sun

Tramp je guvernerima zamerio da deluju kao budale, jer nisu zatražili više pripadnika Nacionalne garde na gradskim ulicama.

Bar je preneo guvernerima da će zajednička protivteroristička jedinica biti korišćena za lociranje "agitatora", a od njih je zatražio i da povrate kontrolu nad ulicama i uhvate izgrednike.

Prethodno je Bela kuća pozvala na uspostavljanje reda i mira, a okrivila je "agitatore" za nasilne proteste koji se šestu noć zaredom održavaju širom Sjedinjenih Država.

foto: EPA/ETIENNE LAURENT

"U ovoj državi potrebni su nam red i mir", rekla je portparolka Bele kuce Kejli Mekeneni.

Ona je za Foks njuz rekla da je Antifa, kako se izrazila, sigurno odgovorna za nasilje koje se događa u američkim gradovima.

Tramp je juče na Tviteru naveo da će Sjedinjene Americke Države označiti Antifu kao terorističku organizaciju.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...