AMERIKA U PLAMENU: Tramp rasporedio 1.600 teško naoružanih vojnika u Vašingtonu, napad na ambasadu SAD u Atini
Foto: EFE/JUSTIN LANE

opasno

AMERIKA U PLAMENU: Tramp rasporedio 1.600 teško naoružanih vojnika u Vašingtonu, napad na ambasadu SAD u Atini

Planeta -

Nemiri zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda ne prestaju. U više velikih gradova SAD je uveden policijski čas, a Nacionalna garda je angažovana u više država na očuvanju reda.

NAPADNUTA AMERIČKA AMBASADA U ATINI

Demonstranti su bacali molotovljeve koktele tokom marša ka kompleksu američke ambasade u Atini u znak protesta zbog smrti Džordža Flojda u Mineapolisu.

Oglasio se i Buš: Nije vreme za govore već za slušanje!

Nekadašnji predsednik SAD Džordž Buš koji se retko pojavljuje u javnosti, oglasio se saopštenjem u kojem ističe da su on i njegova supruga Laura duboko uznemirewni zbog ubistva Džordža Flojda, nepravdom i strahom koji je zavladao.

"Ipak, odupirali smo se potrebi dase oglasimo jer ovo nije momanat za držanje predavanja, ovo je momenat kada treba da slušamo. Vreme je da Am,erika prispita svoje tragične greške" naveo je Buš.

foto: Profimeida

On je dodao da je već jako dugo najveći izazov Amerike da ujedini ljude različitog porekla u naciju pravde i jednakih mogućnosti.

"Doktrina i navike rasne superiornosti koje su nekada gotovo raspolutile našu zemlju i dalje nam prete. Mnogi sumnjaju u pravdu u našoj zemlji i to s pravom. Crnci vide ponovo kršenje njihovih prava i to bez hitne reakcije i adekvatnog odgovora američkih institucija. Znamo da će trajna pravda doći samo mirnim putem. Pljačka nije sloboda a uništavanje nije napredak. Ali isto tako znamo da trajni mir u našoj zajednici zahteva zaista jednaku pravdu. Vladavina zakona na kraju zavisi od pravičnosti i legitimiteta pravnog sistema, a postizanje pravde je dužnost svih nas" naveo je Buš.

Protest zbog ubistva Flojda nastavljeni i u Londonu, oglasio se Džonson

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je "skandaloznom" i "neoprostivom" smrt Džordža Flojda tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, pozivajući demonstrante da protestuju "na zakonit i razuman način" uoči više okupljanja najavljenih u Londonu.

Teško naoružane vojne jedinice primećene oko Bele Kuće

Američke trupe iz 82. vazduhoplovne divizije premeštene su iz svoje baze u Fort Bragu u Severnoj Karolini na periferiju Vašingtona, navodi se u više izveštaja neimenovanih zvaničnika Ministarstva odbrane SAD.

Prema trenutno dostupnim informacijama, vojnici su naoružani i imaju opremu za nemire i bajonete, a poseduju i bajonete. Kako prenosi Blic oko 700 članova 82. pripadnika SAD-a sada je smešteno u zajedničkoj vojnoj bazi Endrus u Merilendu i Fort Belvoar u Virdžiniji. Valja napomenuti da je baza Endrus mesto odakle poleće avion predsednika SAD i nalazi se samo nekoliko minuta od Bele kuće, neposredno izvan granice prestonice.

Oko 1600 američkih vojnika raspoređeno je u okolici Vašingtona i u stanju su “pojačane pripravnosti”, objavio je u sredu Pentagon.

Tramp vrši pritisak da se nemiri suzbiju

Predsednik Donald Tramp u utorak je pojačao pritisak na guvernere da suzbiju nasilje na protestima koji su izbili zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, zahtevajući od Njujorka da mobiliše Nacionalnu gardu da bi zaustavio "propalice i gubitnike", prenosi agencija Asošijeted pres.

Dok su u gradovima širom Amerike, sedmu noć za redom, održani i mirni protesti i nemiri, uz pljačke, vandalizam i napade na policiju, predsednik je pojacao pozive za oštriju reakciju, što je uradio i dan ranije kada je zapretio da ce poslati vojsku da zavede red ako guverneri to ne urade.

"Njujork, pozovi Nacionalnu gardu. Propalice i gubutnice te uništavaju. Deluj brzo. Nemoj da napraviš istu užasnu i smrtonosnu grečku kao sa staračkim domovima", tvitovao je Tramp.

foto: EPA Justin Lane, Profimedia

U Njujorku su, u ponedeljak veče, ljudi razbijali izloge blizu Rokfeler centra i provalili ulaz u glavnu prodavnicu robne kuce Macy"s na Menhetnu, uprkos tome što je u gradu uveden prvi policijski čas u poslednjih više decenije. Policija je saopštila da je uhapšeno gotovo 700 ljudi, a da je nekoliko policajaca povređeno, prenosi Glas Amerike.

Njujork i drugi gradovi spremaju se za još jednu napetu noć, a gradonacelnik Bil de Blasio produžio je policijski cas, koji pocinje u 20.00 časova po lokalnom vremenu, celu nedelju.

Policijski čas uveden je u desetinama americkih gradova, medu kojima je i prestonica Vašington.

Većina Amerikanaca podržava proteste

Većina građana SAD podržava proteste širom zemlje povodom ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda i protivi se odgovoru američkog predsednika Donalda Trampa na proteste, navodi se u istraživanju koje su sproveli Rojters i Ipsos.

U istraživanju sprovedenom u ponedeljak i utorak, 64 odsto punoletnih Amerikanaca izjavilo je da "gaji simpatije prema ljudima koji trenutno protestuju", 27 procenata je reklo da demonstracije ne podržava, dok devet odsti ispitanika nije želelo da se izjasni.

1 / 3 Foto: EFE/JUSTIN LANE

Više od 55 odsto ispitanika reklo je da ne podržava Trampov način obuzdavanja protesta, među kojima je njih 40 odsto kazalo da se žestoko protivi Trampovim odlukama u vezi sa demonstracijama.

Jedna trećina ispitanika, kako je javio Rojters, izjasnila se da se slaže sa Trampovim odnosom prema protestima.

Rojters dodaje da se čak i među Trampovim republikancima koji su bili među ispitanicima, samo njih 67 odsto izjasnilo da podržava metode američkog predsednika.

Kurir.rs/tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track