Najnovije vesti

TRAMP KAŽNJAVA NEMAČKU? Predsednik SAD povlači skoro 10.000 vojnika iz Nemačke: Šta se krije iza ovog poteza...
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

bela kuća

TRAMP KAŽNJAVA NEMAČKU? Predsednik SAD povlači skoro 10.000 vojnika iz Nemačke: Šta se krije iza ovog poteza...

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp je, kako javljaju mediji, najavio povlačenje skoro 10.000 američkih vojnika iz Nemačke. Ima li ovaj potez veze s optužbama u vezi sa NATO budžetom, Severnim tokom 2, Huavejom?

Američki predsednik Donald Tramp je, kako piše Vol strit džurnal, naredio Pentagonu da do septembra smanji broj američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj. Time se očigledno ostvaruju pretnje, sada već bivšeg ambasadora SAD u Nemačkoj, Ričarda Grenela, da će Vašington smanjiti broj vojnika u Nemačkoj ako ta zemlja ne poveća svoje izdatke za odbranu.

Kako nadalje piše Vol strit džurnal, 9.500 vojnika koji bi trebali napustiti Nemačku, bili bi premešteni u Poljsku i druge savezničke zemlje a jedan deo bi mogao biti vraćen kući. U Nemačkoj je trenutno stacionirano 34.500 američkih vojnika. Uz to treba dodati i oko 17.000 američkih civila u Nemačkoj, između ostalog rade i u najvećoj američkoj bolnici izvan SAD u Landštulu ili aero-bazi u Ramštajnu. Svi oni su, posebno za mnoge zabačene regione, važan ekonomski faktor za lokalne zajednice.

Jedan neimenovani zvaničnik Pentagona je rekao kako ova odluka nama veze s trenutnim dodatnim zahlađenjem odnosa između Angele Merkel i američkog predsednika uzrokovanog odbijanjem nemačke kancelarke da dođe na G7 samit u Vašington čime je praktički torpediran naum američkog predsednika da se u predizborno vreme pokaže sa stranim državnicima. On je izjavio da povlačenje trupa već duže vreme priprema general Mark Mili.

Jedan drugi zvaničnik je za Vol strit džurnal izjavio da povlačenje vojnika ima veze s povećanim troškovima u NATO što opet smanjuje potrebu za većom prisutnošću američkih vojnika u Nemačkoj. Prema istom izvoru, na konkretnim planovima za povlačenje se već radi od prošle jeseni a naredbu za to je izdao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert Obrajan.

Jedan predstavnik Demokratske stranke u Senatu je odluku o povlačenju nazvao "sitničavom i apsurdnom". "Ovo je još jedna usluga Putinu i još jedna loša odluka ove administracije koja će dodatno pogoršati odnose s našim saveznicima", rekao je senator Džek Rid.

Portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta Džon Alijet je rekao da SAD nastavljaju saradnju s Nemačkom na odbrambenim i ostalim pitanjima.

No otkako je u Beloj kući na vlasti Donald Tramp, odnosi Berlina i Vašingtona su krenuli nizbrdo. Jedan od glavnih kamena spoticanja je Trampova optužba da Nemačka ne izdvaja dovoljno za vojsku. Grenel je prošlog meseca, zbog nemačke rasprave o nuklearnom naoružanju, Berlin optužio da želi da potkopa nuklearnu doktrinu NATO.

Grenel, koji često javno prenosi Trampove poruke, Nemačku je često kritikovao i zbog saradnje s kineskom kompanijom Huawei na području 5G tehnologije, Berlinskog stava u sukobu Zapada s Iranom. Najviše kritika na račun vlade u Berlinu dolazi navodne "zavisnosti" od Moskve zbog gasovoda Severni tok 2.

Zvanična Varšava je već izrazila nadu da će deo vojnika iz Nemačke biti prebačen u Poljsku .

Kurir.rs/DW

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...