PLJUŠTE KRITIKE NA BOLSONAROV RAČUN ZBOG KORONE: Optužuju ga da krije prave podatke o broju preminulih od virusa
Foto: EPA-EFE/Joedson Alves

brazil

PLJUŠTE KRITIKE NA BOLSONAROV RAČUN ZBOG KORONE: Optužuju ga da krije prave podatke o broju preminulih od virusa

Planeta -

Brazil je uklonio višemesečne podatke o broju obolelih i preminulih od korona virusa sa vladinog sajta, nakon što je kritikovan način na koji se predsednik Žair Bolsonaro nosi sa epidemijom.

Regionalne zdravstvene vlasti u Brazilu optužile su vladu Žaira Bolsonara da "krije" tačan broj preminulih od korona virusa.

Ministarstvo je dan ranije prestalo da objavljuje ukupan broj žrtava korona virusa u Brazilu i daje samo broj preminulih u protekla 24 sata, navodi Bi-Bi-Si, jer je Bolsonaro rekao da kumulativni podaci ne daju pravu sliku stanja u zemlji.

"Autoritaran, bezosećajan i neljudski pokušaj skrivanja preminulih od kovida-19, koji se protivi etici, neće uspeti", istaklo je Nacionalno veće ministara zdravlja nakon što je jedan zvaničnik ministarstva zdravlja izrazio sumnju u službene podatke.

Brazil je na drugom mestu u svetu po broju obolelih od korona virusa, a nedavno ima najviše preminulih u jednom danu od svih ostalih nacija.

Registrovano je više od 670.000 zaraženih, a veruje se da je taj broj mnogo veći zbog nedovolnog testiranja. Brazil je na trećem mestu na svetu po broju žrtava kovida-19 sa više od 35.000 preminulih.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track