ON JE USPEO DA BUDE POLICAJAC I DEMONSTRANT ISTOVREMENO: Ovaj detalj na policajcu pred Belom kućom malo ko je video!
Foto: EPA / SARAH SILBIGER

vašington

ON JE USPEO DA BUDE POLICAJAC I DEMONSTRANT ISTOVREMENO: Ovaj detalj na policajcu pred Belom kućom malo ko je video!

Planeta -

Polarizacija i podele u Americi čini se da nikad nisu bile veće i dok se na protestima koji već 12 dana traju zbog policijske brutalnosti i ubistva Džordža Flojda često mogu videti slike sukoba i nereda, slika jednog policajca poslala je drugačiju poruku.

U blizini Bele kuće koju predano čuva, jedan policajac, afroameričkog porekla, upotrebio je jedan detalj da jasno izreazi svoj stav.

foto: EPA / Sarah Silbiger

Reč je o zaštitnoj masci za lice, s obzirom na to da su mere protiv širenja koronavirusa još na snazi, na kojoj piše "Ne mogu da dišem". To su poslednje reči ubijenog Džordža Flojda kome je policajac klečao na vratu nakon privođenja.

Flojdove poslednje reči postale su česta parola na demonstracijama koje su se iz SAD prelile i na druge delove sveta, postajući tako i simbol borbe protiv represije.

foto: EPA / SARAH SILBIGER

Detalj na masci ovog policajaca nije mnogo vidljiv izdaleka, tako da je verovatno reč o ličnom stavu pre nego poruci koju je želeo da pošalje demonstrantima koji već danima pretestuju ispred Bele Kuće.

On je dakle tu da brani red i mir, profesionalno obavlja svoj zadatak dok naoružan nepomično stoji na zadatoj poziciji, ali istovremeno izražava svoj protest protiv represije i rasizma koji je u Americi sve češće tema. Predstavlja zakon ali je ujedno i demonstrant.

foto: EPA / SARAH SILBIGER

Inače, potezi mnog policajaca proteklih dana pokazali su da su oni sa narodom na istoj strani iako se nakon Flojdovog ubistva čitava javnost okrenula protiv moćnika u uniformama i sa značkom.

Kurir.rs Foto: EPA / Sarah Silbiger

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track