NEBO JE ODJEDNOM POSTALO CRNO! Najveća prirodna katastrofa u SAD: Uragan je uništo grad i UBIO VIŠE OD 6.000 LJUDI!
Foto: Printscreen Youtube

teksas

NEBO JE ODJEDNOM POSTALO CRNO! Najveća prirodna katastrofa u SAD: Uragan je uništo grad i UBIO VIŠE OD 6.000 LJUDI!

Planeta -

Najsmrtonosnija prirodna katastrofa u američkoj istoriji i dalje je uragan iz 1900. godine u ostrvskom gradu Galveston u Teksasu.

8. septembra, uragan kategorije četiri spustio se na grad, uništivši više od 3.600 zgrada sa vetrovima koji su duvali sa neverovatnih 217 kilometara na sat

Procene broja smrtnih slučajeva kreću se od 6.000 do 12.000, prema Nacionalnom udruženju za okeane i atmosferu. Tragično je da se veličina katastrofe mogla smanjiti da je bilo bolje komunikacije među nadležnima.

Kada se oluja podigla početkom septembra 1900. godine, „svaki skromno obrazovani vremenski prognostičar bi znao da“ prolazi zapadno, kaže Keri Emanuel, profesor nauke o atmosferi na MIT.

Na Kubi, gde su naučnici postali veoma dobri u praćenju oluja na Karibima sklonim uraganima, „oni su znali da je uragan prešao na sever Kube i krenuo je ka Meksičkom zalivu“.

Meteorološki biro u Vašingtonu, međutim, predvideo je da će oluja preći Floridu i doći do Nove Engleske - što je bilo vrlo, vrlo pogrešna procena.

"Potpuno su promašili cilja", kaže on.

Meteorološki biro - prethodnik Nacionalne meteorološke službe - bio je "star" samo 10 godina, a nauka o uraganima u Sjedinjenim Državama nije bila veoma napredna.

„Galveston se dogodio u veoma zanimljivom trenutku u nauci o uraganima“, primećuje Emanuel.

Direktor biroa, Vilis Mur, "je bio toliko ljubomoran na Kubance, da je isključio protok podataka sa Kube ka Sjedinjenim Državama", kaže on.

U isto vreme, Mur je rekao regionalnim američkim prognostičarima da „da sami ne bi mogli da daju upozorenje o uraganu, već sve mora da prođe kroz Vašington“. A to u to vreme nije bio baš brz i lak zadatak.

Kombinacija blokiranja informacija sa Kube, sa otežanom procedurom prijavljivanja uragana od strane lokalnih meteorologa pokazala se kao smrtonosna.

Nekoliko dana pre nego što je uragan pogodio grad, glavni posmatrač meteorološkog biroa u Galvestonu, Isak Klajn, počeo je da sumnja da je prognoza Vašingtona isključena.

Pokušao je da upozori grad, ali bilo je prekasno.

Njegova supruga je ubijena, lučki grad je bio opustošen, a Galveston se nikada nije uspeo u potpunosti oporaviti.

"Uragan Galveston naterao je ljude da shvate da ne možete igrati politiku sa vremenskim birom", kaže Emanuel. "Ako to politizujete, ljudi će umreti."

Kurir.rs/History/P.L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja