POD ZEMLJOM PRONAŠLI ANTIČKI GRAD, A DA NISU MORALI NI KAMEN DA POMERE: Evo kojom tehnikom su došli do velikog otkrića
Foto: Profimedia

spektakularno

POD ZEMLJOM PRONAŠLI ANTIČKI GRAD, A DA NISU MORALI NI KAMEN DA POMERE: Evo kojom tehnikom su došli do velikog otkrića

Planeta -

Naučnici su prvi put pod zemljom, blizu grada Faleriija Novija, pedesetak kilometara od Rima, otkrili antički rimski grad koristeći se samo georadarom.

Ono što je najzanimljivije jeste da nisu morali da prevrnu nijedan kamen.

Umesto toga, naučnici s Kembridža i Univerziteta u belgijskom Gentu koristili su radar za snimanje ispod površine zemlje, stvorivši sofisticirane trodimenzionalne prikaze nekada izgubljenog grada, pa su otkrili nove aspekte rimske arhitekture i urbanog dizajna.

Ovo je prvi put da je korištenjem georadara mapiran ceo grad, kazao je jedan od autora studije profesor Martin Milet.

"Dobili smo sliku fantastično visoke rezolucije onoga što se nalazi pod površinom. Radar nam je omogućio da vidimo šta se događa na različitim dubinama", rekao je.

foto: Profimedia

Tradicionalna iskopavanja otkrila su dosta podataka o tome kako su izgledali rimski gradovi, ali pogled iz ptičje perspektive daje dodatnu dimenziju spoznajama o rimskom urbanom planiranju.

Falerii Novi pod zemljom je 13 vekova. Površine je otprilike četvrtine kvadratnog kilometra, a pretpostavlja se da je grad osnovan 241. godine pre nove ere i da je bio nastanjen do otprilike 700. godine.

Georadarom je utvrđeno da je imao nekoliko hramova i zgrada javne uprave, pozorište i javno kupatilo.

Dosta manji od susednog Rima, Falerii Novi "bio je planski dosta razrađeniji od onoga što biste obično očekivali od manjih gradova", kazao je Milet.

Mapiranje georadarom otkrilo je i složen sistem cevovoda, ne previše drugačiji od modernog.

"Vidi se da je sistem vodosnabdevanja bio položen na samom početku razvoja grada. To nam govori o tome na koji je način konceptualizovan plan grada", rekao je Milet.

"Ako ste zainteresovani za proučavanje Rimskog Carstva, gradovi su ključni jer je to bio način na koji je funkcionisao Rim. Međutim, broj gradova koje možemo potpuno da razumemo može se nabrojati na prste jedne ruke", istakao je.

"Većina onoga što imamo, ako izuzmemo Pompeju, uglavnom su delići. Iskopate rov i shvatite ponešto, ali je tako nemoguće saznati kako je grad funkcionisao kao celina. Ovo nam omogućava da vidimo celovite gradove i bez iskopavanja dobijemo uvid u njihovu strukturu", objasnio je.

On tvrdi da se tehnika georadarom može iskoristiti i za istraživanje većih gradova poput Mileta u Turskoj, Nikopolisa u Grčkoj ili Kirene u Libiji.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track