Brejvikov otac piše knjigu o sinu monstrumu

Nisu pričali 10 godina

Brejvikov otac piše knjigu o sinu monstrumu

Planeta -
Jens Brejvik, bivši diplomata, priznao je da oseća grižu savesti i zna da se baš nije pokazao kao otac

OSLO - Otac Andersa Brejvika, koji je prošle godine u Oslu i na ostrvu Utoja ubio 77 ljudi, namerava da izda knjigu o sinu, objavio je Dagbladet, a prenose ruski mediji.

Tu informaciju je novinarima kasnije potvrdio i sam Jens Brejvik, ne želeći da otkrije nikakve detalje.

Norveški novinari su potom stupili u kontakt sa najvećim izdavačkim kućama u zemlji, čiji su predstavnici rekli da za sada nisu dobili nikave ponude ali da bi bili veoma zainteresovani da objave tu knjigu.

Brejvikov otac, bivši diplomata koji sa drugom ženom živi godinama na jugu Francuske, prvih dana posle teroristički napada koji je izveo njegov sin nije želeo da komunicira sa novinarima, ali je osudio njegov postupak.

Krajem prošle godine on je ipak prihvatio da da intervju norveškoj TV stanici NRK u kojem je priznao da oseća grižu savesti i da se "nije baš pokazao kao otac".

On je obelodanio i da više od 10 godina nije kontaktirao sa sinom.

Suđenje Brejviku trajalo je od 16. aprila do 22. juna, a presuda se očekuje 24. avgusta.

Ukoliko sud donese presudu da je on duševno oboleo Brejvik bi bio upućen na lečenje u kliniku do kraja života. U suprotnom preti mu zatvorska kazna od 21 godine.

Sam Brejvik je na sudu izjavio da je to učinio u interesu pravih Norvežana kojima, prema njegovom mišljenju, preti islam i multikulturalnost, da je branio Norvešku i zatražio oslobađajuću presudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track