AVIO-KOMPANIJE SE BORE PROTIV KARANTINA: Nema naučnih dokaza za tako stroge mere, tražimo sudsku reviziju
Foto: EPA / Andy Rain

ugrožen im opstanak

AVIO-KOMPANIJE SE BORE PROTIV KARANTINA: Nema naučnih dokaza za tako stroge mere, tražimo sudsku reviziju

Planeta -

Avio-kompanije "Britiš ervejs", "Izi džet" i "Rajaner" pokrenule su ocenu zakonitosti plana karantina britanske vlade tražeći da se što pre sprovede sudska revizija.

Kompanije su saopštile početkom nedelje kako će pokušati da zaustave pravilo 14-dnevnog karantina za međunarodne dolaske, za koje smatraju da će odvratiti turiste od putovanja, što je pretnja dodatnim gubitkom radnih mesta u trenutku kada se avioindustrija nadala oporavku.

Pravnici su rekli da će vlada morati da predoči naučne dokaze koji podupiru potrebu za karantinom, ako se sprovede sudska revizija.

Karantin je stupio na snagu u ponedeljak.

U saopštenju, koje je dala matična kompanija "Britiš ervejsa" IAG, avio-kompanije smatraju da nema naučnih dokaza za toliko stroge mere.

Takođe, odbacili su opciju "vazdušnih mostova", što je naziv za bilateralne ugovore između zemalja s niskim stepenom zaraze, a koje je vlada predstavila kao potencijalnu alternativu karantinu.

"Kompanije još nisu videle dokaze o tome kako i kada će se uvesti predloženi 'vazdušni mostovi' između Velike Britanije i drugih zemalja", naveli su.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track