ŠVEDSKA TAKTIKA U BORBI SA KORONOM POSTALA NAJVEĆI POLITIČKI PROBLEM: Preti da napravi haos, pljušte kritike
Foto: EPA/Johan Nilsson

pandemija

ŠVEDSKA TAKTIKA U BORBI SA KORONOM POSTALA NAJVEĆI POLITIČKI PROBLEM: Preti da napravi haos, pljušte kritike

Planeta -

Odluka švedske vlade da krene sopstvenim, kontroverznim, putem u borbi protiv korona virusa upravo je postala najveći politički problem u zemlji.

Prvo zasedanje parlamenta od početka pandemije opozicioni političari su iskoristili da napadnu vladu premijera Stefana Lovfena, pripisujući joj odgovornost za jednu od najviših stopa smrtnosti od korone u svetu, naročito u staračkim domovima.

"Testiranje je presporo i vlada nema kontrolu nad situacijom", rekao je Ulf Kristerson, lider stranke desnog centra Moderates, najveće opozicione stranke u parlamentu.

Džimi Akeson, lider krajnje desnih švedskih demokrata, rekao je da je vlada presporo reagovala na krizu i, kada je to konačno učinila, napravila je ozbiljne greške.

foto: EPA-EFE/Anders Wiklund

"Rano su donete pogrešne procene o tome koliko je virus opasan. Dozvoljeno je da se virus neometano širi", rekao je on za "Politiko".

Žučne rasprave i napadi na vladu u parlamentu brzo su prešli u pokušaje opozicionih poslanika da se ograde od vladinog odgovora na krizu, jer je postalo jasno da su i glasači nezadovoljni postupcima vlasti.

Istraživanje javnog mnjena kompanije "Novus", objavljeno krajem prošle nedelje, pokazalo je da je udeo ispitanika sa "vrlo ili prilično visokim poverenjem" u sposobnost vlade da se izbori sa pandemijskom krizom opao na 45 odsto u junu sa 63 odsto u aprilu.

Istovremeno, kritike na račun državnog epidemiologa Andersa Tegnela i Agencije za javno zdravstvo koju on predstavlja pojačale su se kako su propusti postali očigledniji.

foto: EPA/FREDRIK SANDBERG

Tegnel je na kraju bio primoran da prizna da je trebalo uvesti strožije mere, ali je ostao pri stavu da je bila dobra odluka da škole i firme ostanu otvoreni.

Sada su i opozicioni poslanici dobili priliku da zatraže ono što su neki predstavnici struke već učinili - da zatraže smenu Tegnela, uz obrazloženje da je njegova strategija dovela do smrtnih slučajeva koji su lako mogli biti izbegnuti.

Burne rasprave u Švedskom parlamentu nisu nešto što se često viđa, ali su samo nastavak onoga što se već dešava u parlamentima širom Evrope. Čim se situacija sa koronom malo stabilizovala, opozicione stranke širom kontinenta počele su da ukazuju na propuste vlada.

U Španiji je, na primer, primirje trajalo samo do polovine aprila, dok su se opozicionari u Belgiji još ranije okrenuli protiv vlasti.

foto: EPA

Međutim, da li će opozicije uspeti da zadaju ozbiljne udarce vladama svojih zemalja zbog odgovora na korona virus zavisiće od mnoštva komleksnih podataka koji prikazuju sve - od stope smrti do uticaja pandemije na mentalno zdravlje, od rezultata đaka u školama do ekonomskog učinka.

Mogu proći meseci dok takve analize ne budu gotovo, ali prema onome što do sada znamo, švedskoj vladi se ne piše dobro. Stopa smrtnosti u zemlji je među najvišim u svetu i do deset puta veća od susednih zemalja. Istovremeno, istraživanja su pokazala da je samo sedam odsto Šveđana uspelo da stekne imunitet.

Kao so na ranu, zemlje u okruželju, poput Danske i Finske, otvaraju granice, ali uz jasnu poruku da Šveđani nisu dobrodošli.

foto: EPA/Henrik Montgomery

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track