MAKRON SE OBRATIO NACIJI: Ostvarili smo prvu pobedu nad korona virusom, otvaramo granice za zemlje članice EU (VIDEO)
Foto: Profimedia

FRANCUSKA

MAKRON SE OBRATIO NACIJI: Ostvarili smo prvu pobedu nad korona virusom, otvaramo granice za zemlje članice EU (VIDEO)

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je njegova zemlja ostvarila prvu pobedu nad korona virusom i da će biti ukinuta brojna ograničenja uvedena u cilju suzbijanja korone.

U televizijskom obraćanju naciji, Makron je, međutim, upozorio da se virus može vratiti, prenosi CNN.

Francuski predsednik je rekao je da će Francuska od danas ponovo otvoriti svoje granice za putnike iz zemalja članica Evropske unije.

Od danas će kafići i restorani biti otvoreni širom Francuske, a biće dozvoljeno putovanje u druge evropske zemlje.

Biće dozvoljene i posete članovima porodica u domovima za stare, koji su bili teško pogođeni pandemijom Covid-19.

Škole u Francuskoj, osim srednjih, biće otvorene od 22. juna.

MAKRON ZA EVROPU KOJA SE MANJE OSLANJA NA KINU I SAD

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u nedelju uveče da će raditi na izgradnji Evrope koja bi bila manje zavisna od Kine i SAD.

Kriza nastala usled pandemije korona virusa otkrila je koliko Francuska i ostatak Evrope zavise od lanaca snabdevanja s Kinom i drugim zemljama, od mobilnih telefona do automobila, piše Rojters.

"Ovo mučenje je otkrilo nedostatke i slabost: našu zavisnost od drugih kontinenata da bismo došli do neke robe", rekao je Makron u televizijskom obraćanju naciji.

"Želim da izvučemo neku pouku iz onoga što smo naučili", dodao je francuski predsednik.

Prema njegovim recima, jedini odgovor je izgradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela, više rada i proizvodnje da se "ne bi oslanjali na druge".

Makron se takođe dotakao rasnih protesta koji potresaju svet, rekavši da boja kože prečesto smanjuje mogućnost za napredovanje u Francuskoj i obećao da će se boriti protiv diskriminacije.

"BORBA PROTIV RASIZMA DA NE BRIŠE ISTORIJU"

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da borba protiv rasizma ne bi trebalo da dovede do prekrajanja istorije iz mržnje, a nakon protesta širom sveta zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u SAD.

"Biću veoma jasan: Republika neće izbrisati nijedno ime iz svoje istorije. Neće zaboraviti nijedno os svojih umetničkih dela, neće obarati statue", rekao je sinoć Makron u televizijskom obraćanju naciji, prenosi Rojters.

On je to rekao budući da su učesnici protesta u brojnim gradovima sveta rušili statue istorijskih ličnosti koje su bile povezane za ropstvo ili druge oblike kršenja ljudskih prava.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track