Najnovije vesti

SIBIR SE PRETVARA U TROPSKO MESTO: Temperature premašuju i 30 stepeni, a sada ovi insekti donose velike probleme
Ilustracija, Foto: Profimedia

globalno zagrevanje

SIBIR SE PRETVARA U TROPSKO MESTO: Temperature premašuju i 30 stepeni, a sada ovi insekti donose velike probleme

Planeta

Glavni meteorolog u ruskom državnom ruskom hidrometeorološkom zavodu, Marina Makarova, napominje da je protekla zima u Sibiru bila najtoplija otkada je pre 130 godina počelo merenje temperature.

"Prosečne temperature bile su do šest stepeni više od uobičajenih", tvrdi Makarova dodajući da su tokom proleća najviše dnevne temperature dostizale ili čak premašivale 30 stepeni.

Zbog toga su se prošlog meseca, ranije nego što je to uobičajeno, u lokalnim medijima pojavljivale fotografije polja divljeg cveća, a prodaja sladoleda porasla je za 30 odsto.

Istovremeno, količina kišnih padavina u istočnom Sibiru povećala se za trećinu, što je dovelo do razornih poplava, a zbog porasta temperature vazduha uvećali su se i rojevi sibirskog svilenog moljca, čije larve napadaju zimzeleno drveće, čineći ga podložnijim šumskim požarima, koji su sada dvostruko učestaliji.

U odnosu na teritoriju koju obično naseljavaju, moljci su se preselili 150 kilometara ka severu, što je rezultat globalnog zagrevanja, izjavio je jedan ruski stručnjak ističući da tokom svoje dugogodišnje karijere nije video moljce koji su tako krupni i tako brzo rastu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...