CELA ZGRADA U BERLINU ZAVRŠILA U KARANTINU: U jednom stanu živi i po 10 ljudi, uglavnom doseljenika sa Balkana
Foto: Youtube/Printscreen

zarazu širili rumunski državljani

CELA ZGRADA U BERLINU ZAVRŠILA U KARANTINU: U jednom stanu živi i po 10 ljudi, uglavnom doseljenika sa Balkana

Planeta -

Više stotina stanovnika zgrade u Berlinu stavljeno je u karantin nakon što je najmanje 54 stanara pozitivno na koronavirus.

"Do sada je otkriveno 54 slučajeva zaraze, ali i dalje testiramo. Ovo je u svakom slučaju nova dimenzija kad je u pitanju širenje zaraze", rekao je Falko Licke, gradski odbornik zadužen za zdravstvena pitanja.

Rekao je kako je procena obima izbijanja zaraze teška jer nije moguće utvrditi koliko osoba u spomenutoj zgradi zapravo živi.

"Mislim da stanari koje smo zatekli ne govore potpunu istinu o tome koliko ljudi ovde zaista živi", rekao je Licke.

On je naglasio da je sada "veliki izazov" ljude informisati i uveriti ih da se pridržavaju karantina i da će, ako bude potrebno, "u tome pomoći i policija".

Prema informacijama medija, u zgradi pretežno žive državljani Rumunije, a sumnja se da su stanari poslednjih dana bili u „intenzivnom kontaktu“ i s ljudima iz drugih gradskih četvrti sa sličnim stambenim projektima. I u ovim zgradama se sprovode intenzivni testovi na koronavirus.

Prema informacijama berlinske senatorke za zdravlje Dilek Kelajči, radi se o ljudima "različite etničke pripadnosti".

Licke je saopštio kako je na području čitave gradske četvrti Nojkeln u karantinu 369 domaćinstava na sedam različitih lokacija.

Predsednik gradskog veća Nojkelna Martin Hikel rekao je da brzo širenje zaraze pospešuju skučeni stambeni uslovi u spomenutim zgradama gde u jednom stanu neretko živi i do deset ljudi.

"Nakon što se koronavirus isprva širio mondenskim zimovalištima, sada se proširio na stambene silose", rekao je Hikel i dodao kako zaraza "sada pogađa najslabije slojeve društva".

Pre nekoliko dana je i u Getingenu u zgradi s visokim postotkom stanovnika romske pripadnosti došlo do naglog izbijanja zaraze koronavirusom.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track