Najnovije vesti

HAOS U SAD, AMERIČKI SISTEM POD PRITISKOM: Policajci masovno napuštaju službu, a OVO su razlozi (VIDEO)
Foto: EFE/JUSTIN LANE

kriza širom zemlje

HAOS U SAD, AMERIČKI SISTEM POD PRITISKOM: Policajci masovno napuštaju službu, a OVO su razlozi (VIDEO)

Planeta

Od ubistva Džordža Flojda prošle su 3 nedelje, a američki sistem je pod pritiskom zbog pozivanja javnost na dubinske promene.

Demonstranti pozivaju nadležne da policijske službenike drže odgovornima za svoje zločine i usmeravaju manje sredstava za njihovo finansiranje - u nadi da bi ta sredstva mogla da budu preusmerena za druge stvari.

Mnogi lokalni zvaničnici brzo su odgovorili na zahteve javnosti, obećavajući dalju reformu i brzo delovanje u kontekstu policijske brutalnosti.

Ipak, u nekim delovima SAD-a policijske uprave se suočavaju s sopstvenim krizama, a neki su policajci odlučili da napuste službu.

Situacija u Mineapolisu

U Mineapolisu je barem sedam policajaca podnelo ostavku podstaknuto situacijom, a njih desetak je u procesu napuštanja, rekao je portparol za CNN.

U taj broj ulaze i policajci odgovorni za Flojdovu smrt.

U otvorenom pismu osudili su postupanje Dereka Čovina, policajca koji je kolenom zgnječio vrat Džordžu Flojdu.

"Derek Čovin nije uspeo kao čovek i lišio je Džordža Flojda dostojanstva i života. Mi nismo takvi", navodi se u pismu koje je potpisalo 14 službenika.

Situacija u Atlanti

Atlanta je postala epicentar protesta nakon što je u petak ubijen Afroamerikanac Rejšard Bruks.

Šefica policije je dala ostavku, policajac koji ga je ubio je dobio otkaz, a njegov pomagač je dobio posao u administraciji.

Policija Atlante javila je kako je 19 službenika podnelo ostavku, ali se radilo o pogrešnom broju i to saopštenje je povučeno.

Pre Bruksovog ubistva neki su kritikovali način na koji se šest policajaca odnosilo prema mladiću i devojci koji su samo bili u autu i zbog protesta zaglavili u gužvi.

Njihov potez kritikovala je sada već bivša šefica policije Erika Šilds.

Situacija na Floridi

Policajci u južnoj Floridi tvrde da su zabrinuti za svoju sigurnost i da se osećaju ograničeno zbog "politizacije" svog ophođenja.

Tvrde kako su minimalno opremljeni i trenirani, a 10 ih je dalo ostavku.

Takođe, nisu zadovoljni činjenicom što su zapovednici kleknuli na jedno koleno u znak podrške demonstrantima.

Situacija u Bafalu

U tom gradu u saveznoj državi Njujork gotovo 60 službenika podnelo je ostavku. Naime, izašao je snimak na kojem su tamošnji policajci uhvaćeni kako su starijeg demonstranta gurnuli na zemlju. Policajci tvrde kako su samo izvršavali naredbe.

"57 članova podnelo je ostavku zbog odnosa prema dvojici članova koji su samo izvršavali naredbe", rekao je zvaničnik Džon Evans za CNN.

Policajci koji su gurnuli starca tvrde da nisu krivi.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...