DETALJI KRVAVOG SUKOBA DVE SILE: Zapovednika bacili sa litice, nisu ispalili nijedan metak, ali zato su radile pesnice
Foto: AP/EPA/Youtube

na spornoj teritoriji

DETALJI KRVAVOG SUKOBA DVE SILE: Zapovednika bacili sa litice, nisu ispalili nijedan metak, ali zato su radile pesnice

Planeta -

Sukob indijskih i kineskih vojnika na linije razgraničenja koju obe zemlje osporavaju, odneo je najmanje 20 života indijskih vojnika. Broj žrtava na kineskoj strani i dalje se ne zna.

Međutim, obe zemlje tvrde da u smrtonosnom okršaju nije ispaljen nijedan metak ili granata. Umesto toga, stotine vojnika s obe strane služile su se pesnicama, metalnim šipkama i kamenjem.

Nijedna strana navodno nije nosila oružje, u skladu s dugogodišnjom praksom dogovorenom upravo kako ne bi došlo do nekontrolisane eskalacije nasilja između dve nuklearne sile. Naime, iako je i ranije ove godine, kao i 2017, između dve vojske na granici dolazilo do fizičkog sukoba, poslednji put su razmenile vatru pre 45 godina.

Kako otkrivaju indijski izvori, okršaj je izbio u ponedeljak uveče na planinskoj klisuri iznad reke Galvan, gde je indijska vojna patrola iznenada naletela na kineske vojnike. Indijske snage mislile su da su se kineske povukle s tog područja u skladu sa sporazumom o deeskalaciji sklopljenom 6. juna, tvrde ovi izvori.

Kineski vojnici su, navodno, gurnuli indijskog pukovnika s litice u reku. Tada su obe strane pozvale pojačanje i došlo je do masovne tuče. Oko 600 vojnika borilo se gotovo celu noć, oko šest sati, na strmom, grubom planinskom terenu.

Sličan, ali mnogo manji fizički okršaj dogodio se i u maju, ali tada niko nije stradao. Nedugo nakon toga procurio je i snimak sukoba, ali ga indijska vojska nikad nije potvrdila kao autentičnog.

Izvori za Gardijan kažu da je najveći deo poginulih izgubilo život tako što su u borbi pali ili su gurnuti s klisure, baš kao i indijski zapovednik. Kina, pak, nije potvrdila nijednu smrt svojih vojnika, ali je zato optužila Indiju za iniciranje sukoba "provociranjem i napadanjem kineskih vojnika".

Indijski mediji javljaju, pozivajući se na obaveštajne izvore, da je i do 50 kineskih vojnika možda ubijeno u okršaju. Ipak, nisu predstavljeni nikakvi dokazi za tu tvrdnju.

1 / 5 Foto: AP/Mukhtar Khan

Sve je ovo posledica graničnog spora na teritoriji oko koje se ove dve sile spore već decenijama - slabo naseljenom području planinskog lanca Himalaja zvanom Ladak. Inače, radi se o delu Kašmira, regije oko koje se, naravno, spore i Indija i Pakistan. Stoga je ovo jedno od geopolitički najtrusnijih područja na svetu. Glavni razlog je taj što i Indija i Kina vide tu teritoriju kao strateški bitnu, i u vojnom i u ekonomskom smislu.

Nijedna zemlja ne priznaje trenutnu liniju razgraničenja, koja ide sredinom sporne teritorije, kao legitimnu granicu. Prava granica dve zemlje nikad nije uspostavljena jer ih je delio Tibet dok je bio nezavisna zemlja. Otkad je komunistička Kina aneksirala Tibet nakon Drugog svetskog rata, Indija i Kina nisu se uspele da se dogovore oko tačne granice.

Kurir.rs/Gardijan/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track