Najnovije vesti

IZAŠLA JE IZ SENKE SVOG BRATA: Akcija Kimove sestre uništila je nadu za pomirenje 2 Koreje, svi se pitaju šta je sledeće
Foto: EPA / JORGE SILVA / POOL

kim jo-džong

IZAŠLA JE IZ SENKE SVOG BRATA: Akcija Kimove sestre uništila je nadu za pomirenje 2 Koreje, svi se pitaju šta je sledeće

Planeta

Po naređenju Kim Jo-džong (32), sestre severnokorejskog lidera Kim Džong Una, u utorak je dignuta u vazduh kancelarija za vezu sa Južnom Korejom. Ovo je prvi put da je tridestšestogodišnja Jo-džong izašla iz bratovljeve senke, a njena akcija je srušila poslednju nadu u pomirenje.

Kancelarija za vezu smatra se važnim simbolom približavanja dve zavađene države. Nalazila se na teritoriji severnokorejskog industrijskog kompleksa u Kaesongu kojim su dve Koreje zajedno upravljale. Bila je to poslednja slamka koja ih je držala zajedno.

Kancelarija je otvorena 2018, neposredno nakon trećeg susreta južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina (67) i Kim Džong-una. Južna Koreja je platila sanaciju zapuštene zgrade i obezbedila agregate i gorivo za njeno funkcionisanje.

Napad na kancelariju je reakcija Severne Koreje na najnoviju akciju slanja letaka južnokorejskih aktivista i severnokorejskih izbeglica balonima preko granice krajem maja u kojima pozivaju na rušenje vlasti na Severu i koja je izazvala njihov gnev.

Akciju uništavanja ovoga puta naredila je Kimova sestra, koja je to u subotu i najavila: "Uskoro ćemo biti svedoci tragičnog prizora potpuno uništene beskorisne kancelarije za vezu Severa i Juga. Mislim da je krajnje vreme da raskinemo odnose sa južnokorejskim vlastima"

Šta je sledeći potez Kim Jo-džong?

Stručnjaci ocenjuju da se iza akcije Pjongjanga krije još nešto.

"Severna Koreja namerno izaziva tenzije", napisala je na Tviteru Džin H. Li iz američkog Centra Vilson, prenosi Blik.

"Pjongjang se nalazi u veoma teškoj situaciji zbog strogih međunarodnih sankcija i pokušava da natera Seul da nešto preduzme kako bi sankcije uvedene pod vođstvom SAD bile ukinute".

Verovatno neće ostati na ovoj meri odmazde.

Severnokorejsko vojno rukovodstvo zapretilo je akcionim planom, koji predviđa slanje vojske u demilitarizovanu zonu.

Severna Koreja je najavila da će "liniju fronta pretvoriti u tvrđavu i povećati vojnu budnost".

Kim Jo-džong je uputila i otvorene uvrede južnokorejskom predsedniku Mun Džae Inu.

"Bilo je mučno slušati njegov govor", rekla je ona u sredu u odgovor na njegovu poruku ove nedelje koja poziva na mir na Korejskom poluostrvu.

"Čini se da je lud, iako spolja izgleda normalno", rekla je ona.

Kim Jo Džong je do sada planirala i organizovala bratovljeve nastupe, pisala mu govore i brinula o tome kakve će slike dospeti u javnost. Kao direktorka Ministarstva za propagandu i agitacijuona praktično kontroliše medije.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...