GLAVNI RUSKI OBAVEŠTAJAC: Ova zemlja pokušava da diskredituje svetski poredak
Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY

sve ide iz jednog centra

GLAVNI RUSKI OBAVEŠTAJAC: Ova zemlja pokušava da diskredituje svetski poredak

Planeta -

"Amerika diriguje pokušajima pojedinih zemalja da diskredituju temelje svetskog poretka koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata, i ta zemlja želi da stvori utisak kod omladine na Zapadu da sve dobro u svetu potiče iz SAD", rekao je direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

"U pojedinim zemljama bilo je pokušaja da se opravdaju fašistički pomagači, da se umanje zasluge naših vojnika-oslobodilaca, da se diskredituju osnove Jaltinsko-Postdamskog svetskog poretka. Izgleda da se ti napori koordinišu iz jednog centra – prekookeanskog. Njihov cilj je da kod mladih ljudi na Zapadu stvore utisak da je sve dobro i u prošlosti i u budućnosti navodno povezano isključivo sa američkim zaslugama“, rekao je Nariškin.

On je podsetio da će se u novembru obeležiti 75. godišnjica početka Nirnberškog procesa.

"Gradeći arhitekturu globalnog upravljanja, vođe 'velike trojke' uzele su u obzir brojne lekcija iz Drugog svetskog rata. Kako je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno istakao u svom članku, struktura Saveta bezbednost UN je razvijena tako da garancije mira budu maksimalno konkretne i efikasne, zbog čega je privrženost vodećoj ulozi UN-a u međunarodnim pitanjima najvažniji princip savremene spoljne politike Rusije“, rekao je Nariškin.

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track