NORVEŽANI ISKOPAVAJU VIKINŠKI BROD: Evo zašto su ih ratnici nekada zakopavali
Foto: EPA

radar pronašao brod ispod zemlje

NORVEŽANI ISKOPAVAJU VIKINŠKI BROD: Evo zašto su ih ratnici nekada zakopavali

Planeta -

Radovi na iskopavanju broda iz doba Vikinga počeli su u Norveškoj i to je prvi pronalazak broda iz tog perioda u poslednjih 100 godina, što bi naučnicima moglo da omogući dodatno saznanje o toj eri.

Brod se nalazi oko 50 centimetara ispod zemlje u nasipu u kojem se nalazila vikinška grobnica. Ostaci broda pronađeni su 2018. godine pomoću radara koji ulazi u zemlju.

foto: EPA

Norveške vlasti su odlučile da iskopaju ostatke broda koji su prema prvim procenama u veoma lošem stanju. Vlasti strahuju da će u zemlji dodatno da propadnu.

U Norveškoj su do sada pronađena samo tri broda Vikinga. Poslednji je pronađen 1904. godine. Svi brodovi izloženi su u muzeju u blizini Osla.

foto: EPA

"Sa tako malim brojem pronađenih brodova, ovaj vikinški brod će doprineti boljem razumevanju brodova tog doba i obezbediće nam dragocene informacije o tom istorijskom periodu", rekao je arheolog Knut Pashe iz norveškog Instituta za istraživanje kulturne baštine.

foto: EPA

U doba Vikinga bio je običaj da se kraljevi i neke tada važne ličnosti sahranjuju u brodu koji se potom zatrpa u zemlju zajedno sa raznim predmetima. Preko broda se onda stavi nasip.

Iskopavanje broda trebalo bi da traje oko pet meseci.

Vikinzi ili nordijski (skandinavski) ratnici, trgovci i gusari, nastanili su se u širokoj oblasti Evrope, Azije, Bliskog istoka kao i dela Afrike, od kraja 8. do sredine 11. veka.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track