Najnovije vesti

ZAPAD U PANICI ZBOG MISTERIOZNE EKSPLOZIJE U IRANU: U tunelima među planinama kriju rakete koje proizvode! (FOTO)
Foto: AP / European Commission, Youtube

satelitski snimci

ZAPAD U PANICI ZBOG MISTERIOZNE EKSPLOZIJE U IRANU: U tunelima među planinama kriju rakete koje proizvode! (FOTO)

Planeta

Analitičari smatraju da se jučerašnja eksplozija u planinskim predelima Irana, koja se čula i u Teheranu, dogodila u području u kojem se nalaze skriveni sistem tunela i pogoni za proizvodnju projektila, javlja AP.

Prema izveštaju agencije, i dalje nije jasno šta je eksplodiralo juče u ranim jutarnjim satima, kao i šta je uzrok eksplozije, posle koje se na nebu u blizini Teherana pojavila velika vatrena kugla. 

foto: AP / European Commission

U samom gradu zatresle su se zgrade i prozori, a sa lica mesta izveštaj je poslala iranska državna televizija, čiji je reporter prikazan kako stoji ispred velikih, pocrnelih gasnih cilindara, ali se kamera nije pomerala, pa se nije moglo videti ništa drugo na toj lokaciji. 

foto: AP / European Commission

Portparol ministarstva odbrane rekao je da poginulih nema i da je uzrok eksplozije curenje gasa, ali nije precizirao o kojem je gasu reč.

On je takođe lokaciju okarakterisao kao "javni prostor", usled čega se nameće pitanje zbog čega se ovim slučajem bave predstavnici vojske, a ne civilne vatrogasne službe, navodi AP.

Po rečima analitičara, skladište gasa koje se nalazi na lokaciji smešteno je u blizini raketnog postrojenja Kođir, a jedan američki stručnjak za naoružanje tvrdi da je eksplozija zahvatila pogone industrijske grupacije koja proizvodi rakete sa pogonom na čvrsta goriva. 

Prema nalazima vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije, Kođir je lokacija na kojoj se nalaze brojni tuneli, a u nekima od njih, kako se sumnja, vrši se sklapanje oružanih sistema, što je mogućnost na koju upućuju i satelitski snimci na kojima se mogu videti veliki industrijski pogoni, navodi AP. 

Po tvrdnjama iranskih zvaničnika, lokacija se nalazi u Parčinu, kompleksu u kojem je smeštena vojna baza gde je, prema pretpostavkama Međunarodne agencije za atomsku energiju, Iran vršio testiranja detonatora koji se mogu koristiti za nuklearno naoružanje, ali Teheran uporno poriče da radi na razvoju atomskog oružja, navodi takođe AP. 

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: AP / European Commission, Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...