Najnovije vesti

DŽONSON: Ako se ne dogovorimo sa EU bićemo kao Australija!
Foto: EPA / UK Parliament

bregzitu nikad kraja

DŽONSON: Ako se ne dogovorimo sa EU bićemo kao Australija!

Planeta

Ako ne bude postignut sporazum o odnosima Londona i Brisela posle Bregzita, Velika Britanija će biti spremna da izađe iz svojih prelaznih sporazuma sa EU i prihvati uslove koji važe u trgovinskim odnosima Unije sa Australijom, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson.

Prema saopštenju iz njegovog kabineta, Džonson je, u razgovoru sa poljskim kolegom Mateušom Moravjeckim, rekao da će Velika Britanija u pregovorima učestvovati na konstruktivan način.

Velika Britanija je EU napustila 31. januara, a prelazni period, tokom kojeg ta zemlja ostaje deo jedinstvenog tržišta i carinske unije EU, ističe 31. decembra, usled čega raste pritisak da do tog roka bude postignut sporazum o slobodnoj trgovini. 

foto: EPA / UK Parliament

Kako navodi Rojters, pozicije Londona i Brisela za sada su veoma udaljene, a za sledeću sedmicu predviđen je početak runde intenziviranih pregovora.

Australija nema sveobuhvatan trgovinski sporazum sa EU, pa se veliki deo trgovine između dve strane odvija po pravilima Svetske trgovinske organizacije, ali je trgovina određenim vrstama robe regulisana konkretnim sporazumima, podseća Rojters. 

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA / UK Parliament

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...