Najnovije vesti

OD PREVELIKE DOZE UMRLO VIŠE NEGO OD KORONE: U Kanadi droga odnosi sve više života od početka pandemije!
Foto: Profimedia

jezivo

OD PREVELIKE DOZE UMRLO VIŠE NEGO OD KORONE: U Kanadi droga odnosi sve više života od početka pandemije!

Planeta

Od početka pandemije Kovoda-19, u Kanadi je značajno povećan broj smrtnih slučajeva povezanih sa predoziranjem narkoticima, pokazuju podaci objavljeni u ovoj zemlji.

Javni službenik u provinciji Ontario, zadužen za istragu nasilne ili sumnjive smrti, procenjuje da je broj predoziranja porastao za 25 odsto u poslednja tri meseca.

U kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija, broj smrtnih slučajeva prouzrokovanih predoziranjem "skočio" je za čak 40 posto u odnosu na isti period prošle godine.

"Dramatično, širom Kanade prijavljuju se slični trendovi", izjavila je prošlog meseca glavna šefica kanadske agencije za javno zdravstvo, Tereza Tam.

Šefica javnog zdravlja u Britanskoj Kolumbiji, Boni Henri, na nedavnoj konferenciji za novinare, u suzama je saopštila da je broj od 170 smrtnih slučajeva povezanih sa predoziranjem u maju bio veći od broja smrtnih slučajeva izazvanih korona virusom u toj provinciji. 

foto: Profimedia

"Kovid-19 nije naša jedina zdravstvena kriza", rekla je Henri.

Luk Plant , 37-godišnji narkoman iz Kanade, izgubio je trojicu prijatelja u poslednja tri meseca i svi su umrli od predoziranja opijatima.

Ocenjuje se da su izolacija, teži pristup institucijama koje pomažu ovisnicima i zdravstveni prioritet koji je dat Kovidu-19, razlozi za porast predoziranja od početka pandemije.

Luk Plant navodi još jedan razlog: nedostatak nadzora nad kanadskom hitnom nadoknadom, koju je vlada Džastina Trudoa obezbedila kao mesečni prihod od 2.000 kanadskih dolara za radnike koji se nađu bez primanja zbog koronavisrusa.

Prema njegovim rečima, kanadska vlada je omogućila svima da se prijave za pomoć, bez striktne kontrole, uz svesni rizik da će biti lažnih prijava.

"Neki ljudi su se prijavili za finansijsku pomoć vlade vezanu za Kovid-19 i potom je potrošili na drogu", rekao je on nekoliko sati nakon što je preživeo krizu prouzrokovanu prevelikom dozom fentanila, moćnog opijata.

Kurir.rs / Tanjug,   Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...