Najnovije vesti

VELIKI IGRAČI U TRCI ZA 5G: U Holandiji počela državna aukcija frekvencija, očekuje se najmanje 900 MILIONA evra!
Foto: Profimedia

najviše 40 odsto

VELIKI IGRAČI U TRCI ZA 5G: U Holandiji počela državna aukcija frekvencija, očekuje se najmanje 900 MILIONA evra!

Planeta

Uz učešće nekih "velikih igrača" u telekomunikacionom sektoru, danas je u Holandiji počela prva državna aukcija 5G frekvencija, a najniži očekivani prihod iznosi 900 miliona evra.

Kako navodi Rojters, predmet aukcije su frekvencijski opsezi 700, 1.400 i 2.100 megaherca, a osim domaće telekomunikacione kompanije KPN, učestvuju i "Vodafon" i "Ti-mobajl".

Prema pravilima, aukcija mora biti okončana do 1. avgusta, ali je moguće da se to dogodi i ranije, a nijedna od zainteresovanih kompanija neće moći da otkupi više od 40 odsto bilo kog frekvencijskog opsega.  

foto: Profimedia

Iako je "Vodafon" u aprilu saopštio da je počeo da pruža 5G telekomunikacione usluga, kada je reč o uvođenju te tehnologije Holandija je u zaostatku u odnosu na neke druge evropske zemlje.

Rojters navodi da je aukcija frekvencijskog opsega 3,6 gigaherca - koji se u javnosti najčešće dovodi u vezu sa 5G tehnologijom - odložena je do početka 2022. godine zbog premeštanja jednog satelitskog sistema koji bi mogao ometati funkcionisanje te tehnologije.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...