KUOMO POZVAO TRAMPA DA NOSI MASKU Treba da bude primer drugim ljudima! Neka izda naredbu da su maske obavezne u javnosti
Foto: EPA/Peter Foley, EPA / Doug Mills / POOL

guverner njujorka

KUOMO POZVAO TRAMPA DA NOSI MASKU Treba da bude primer drugim ljudima! Neka izda naredbu da su maske obavezne u javnosti

Planeta -

Guverner Njujorka Endrju Kuomo pozvao je danas predsednika Donalda Trampa da izda naredbu o obaveznom nošenju maski u javnosti i da je i sam nosi i bude primer drugim ljudima.

"Mi smo to u Njujorku uradili pre dva meseca'', rekao je Kuomo, demokrata, dodajući da sada to zahtevaju i druge države koje su se u početku odupirale takvoj naredbi.

"Neka predsednik izda naredbu o obaveznom nošenju maski, a onda neka bude primer drugima tako što će i sam nositi masku, jer znamo da pomažu.'' Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju ljudima da nose zaštitne maske u javnosti naročito tamo gde je teško održavati socijalnu distancu.

Tramp je rekao da je nošenje maski u redu, ali ne za njega.

Na današnjem sastanku sa gradonačelnicima, Kuomo je rekao da zvaničnici preispituju plan kako da omoguće ljudima da jedu u restoranima u zatvorenom prostoru u Njujorku a da ne ugroze postignuti napredak u smanjenju broja zaraženih korona virusom.

"Ručanje u baštama restorana je funkcionisalo vrlo dobro'', rekao je Kuomo, ali pokazalo se da je ručak u zatvorenim prostorima "problematičan" u drugim državama.

On je rekao da će se državni zvaničnici konsultovati sa vlasnicima restorana i doneti odluku u sredu.

Gradonačelnik Bil de Blasio rekao je da je grad na putu da dozvoli ručanje u zatvorenom prostoru sa ograničenim kapacitetom, počevši od 6. jula, kao deo sledeće faze ponovog otvaranja.

Kuomo je naveo da će biti potrebni efikasni filteri koji mogu da uklone viruse iz ventilacionih i rashladnih sistema u svim tržnim centrima koji se ponovo otvaraju.

Takvi filteri biće instalirani u Barkliz centru na dodeli MTV nagrada 30. avgusta, rekao je on.

Cuomo je rekao da je juče bilo bilo sedam smrtnih slučajeva od posledica Kovid-19, a 853 osobe su hospitalizovane, što je najmanji broj od kada je pandemija pogodila državu.

On je pozvao lokalne zvaničnike da primenjuju pravila o obaveznom nošenju maski i društvenom distanciranju.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track