GRAĐANI RUSIJE ODLUČUJU O IZMENAMA USTAVA: Glasao i Putin, pojavio se na biračkom mestu u Moskvi (VIDEO)
Foto: Profimedia/Alexei Druzhinin/Sputnik

RUSIJA

GRAĐANI RUSIJE ODLUČUJU O IZMENAMA USTAVA: Glasao i Putin, pojavio se na biračkom mestu u Moskvi (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin glasao je u Moskvi o izmenama Ustava države. On se pojavio na glasačkom mestu u Ruskoj akademiji nauka.

Predsednik Rusije se povodom izjašnjavanja o amandmanima na Ustav juče obratio građanima Rusije i pozvao ih da izađu na glasanje.

"Molim svakoga da kaže svoju reč. Svaki glas je važan", poručio je Putin u obraćanju naciji.

Putin je istakao da građani Rusije daju glas za zemlju u kojoj žele da žive, a izmene Ustava će stupiti na snagu samo ako ih narod odobri.

"Ne glasamo za puke izmene izražene u jasnim pravnim normama. Glasamo za zemlju u kojoj želimo da živimo. Sa savremenim obrazovanjem i zdravstvenom zaštitom, sa pouzdanom socijalnom zaštitom građana. Sa efikasnom vlašću koja je u službi društva. Glasamo za zemlju za koju radimo i koju želimo da predamo našoj deci i unucima", poručio je predsednik Rusije.

Glasanje je počelo 25. juna kako bi se stanovništvo zaštitilo od pandemije virusa korona, a danas je finalni dan.

Prema podacima Centralne izborne komisije, izlaznost do 11 po moskovskom vremenu iznosi 56,28 odsto.

Izmene Ustava RF

Predsednik Rusije je u januaru 2020. godine predložio niz izmena u osnovni zakon zemlje koji će ovaj dokument učiniti usklađenijim sa savremenim potrebama. Posle rasprave radne grupe o izmenama Državna duma Rusije je 11. marta usvojila predlog zakona koji je dao Putin.

Istog dana predlog je odobrio Savet Federacije. Nakon toga ruski predsednik potpisao je ukaz kojim se nalaže da glasanje o izmenama Ustava bude 22. aprila, ali je ovaj datum kasnije odložen zbog pandemije virusa korona.

Aktuelni Ustav usvojen je 1993. godine.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia/Alexei Druzhinin/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track