POLICIJA UŠLA U OKUPIRANU ZONU SIJETLA: Pohapsili sve koji su se pobunili, raščistili sve pred sobom (VIDEO)
Foto: Youtube/KING 5

ZONU DRŽALI ANARHISTI NEKOLIKO NEDELJA

POLICIJA UŠLA U OKUPIRANU ZONU SIJETLA: Pohapsili sve koji su se pobunili, raščistili sve pred sobom (VIDEO)

Planeta -

Policija Sijetla ušla je u tzv. autonomnu zonu, koju su nekoliko nedelja držali demonstranti, i počela da je raščišćava.

Oni koji su odbili da napuste oblast su uhapšeni. Do sada je privedeno najmanje 10 ljudi.

Prethodno je gradonačelnica Dženi Darkan naložila građanima da napuste zabarikadiranu oblast. Ubrzo je policija saopštila da ulazi u autonomnu zonu nakon "nekoliko nedelja nasilja".

Od 8. juna kada je formirana, u zoni koju su nazvali Čez (CHAZ) dogodile su se 4 pucnjave tokom kojih je preminulo dvoje ljudi, a više povređeno. Zabeležen je i niz drugih krivičnih dela.

Podsetimo, Kepitol Hil Autonomus Zoun, poznatija po svom akronimu CHAZ, najnoviji je fenomen proizašao iz masovnih protesta zbog policijskog nasilja u SAD-u, pokrenutih brutalnim ubistvom nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda.

"Autonomna zona" nastala je iz vakuuma koji je policija stvorila svojim povlačenjem iz tamošnje policijske stanice. To je učinila na naređenje gradonačelnice, nakon punih devet dana uličnih borbi između policije i demonstranata. Iako ni jedna ni druga strana nije posegnula za vatrenim oružjem, policija je koristila suzavac i omamljivače i šok-bombe, dok su huligani na njih bacali kamenje, flaše i petarde.

Policija je nastavila da koristi suzavac i nakon što je gradonačelnica objavila 30-dnevnu zabranu njegovog korišćenja. 7. juna policajci su zabarikadirali stanicu u tom kraju.

Policija se na kraju povukla, a gradonačelnica Dženi Darkan je to objasnila kao pokušaj "deeskalacije interakcije između demonstranata i policije". Demonstranti su brzo premestili policijske barikade na ivice "zone" kako bi sprečili povratak policije i ulazak neželjenih gostiju na malo područje koje obuhvata samo 6 stambenih blokova.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track