AMERI I DALJE KUPUJU ORUŽJE KAO LUDI: Poseban kompjuterski sistem jedva beleži rast prodaje! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

bruka

AMERI I DALJE KUPUJU ORUŽJE KAO LUDI: Poseban kompjuterski sistem jedva beleži rast prodaje! (VIDEO)

Planeta -

Pozadinske provere za prodaju oružja u SAD ponovo su porasle u junu, postavljajući novi rekord za najveći broj provera u toku jednog meseca, pošto su protesti, neredi i pandemija coronavirusa u celini povećavali zabrinutost za sigurnost kod mnogih.

Nacionalni sistem trenutne provere za krivična dela izvršio je 3,9 miliona provera u junu, što je povećanje za 70 posto u odnosu na juni 2019. Statistika iz juna oborila je prethodni rekord od 2,7 miliona provjera postavljenog u martu.

Već ove godine, FBI je zabeležio 19 miliona provera u sistemu, više nego što je zabeleženo tokom prvih 14 godina sistema, koji funkcioniše od 1998. Samo šest meseci u 2020., porast provera već se bliži prošlogodišnjem rekordu od 28 miliona.

Ovaj broj nije prikaz prodaje oružja, već se koristi za procenu broja oružja kojima se trguje. Small Arms Analitics i predviđanje, konsultantska firma koja prati tržište oružja, procenjuje da je u junu prodato 2,3 miliona vatrenog oružja, što je za 145,3% više u odnosu na jun 2019. godine.

Protesti, neredi i pljačke nakon smrti Džordža Flojda u policijskom pritvoru u Mineapolisu. Na mreži su se pojavili snimci naoružanih vlasnika preduzeća i civila u više gradova koji štite preduzeća od nereda i pljačke.

Drugi izvori koji zabrinjavaju kupce oružja mogu uključivati predsjedničku kandidaturu zagovornika kontrole oružja Džoa Bajdena, kao i zabrinutost da bi druge države mogle da prate zahtev Virdžinije u postavljanju novih ograničenja za kupovinu oružja.

Direktor marketinga jednog od najvećih prodavaca u zemlji, Hiatt Guns iz Charlottea, Severna Karolina, rekao je za Vašington Egzaminer, „Ja se ovim poslom bavim 14 godina i nikada nisam video tako veliku potražnju".

Kurir.rs/National Review Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track